4.2 C
De Bilt

Tentoonstelling SCHUILWERKEN van Soek Zwamborn Kunstlijn Juryprijs winnaar in Kunst Centrum Haarlem

De Haarlemse kunstenaar Soek Zwamborn heeft in november de Kunstlijn Jury Prijs gewonnen. Zijn nieuwste installatie is in Kunst Centrum Haarlem te zien van zaterdag 13 april tot en met zaterdag 11 mei 2024. In deze installatie is ook het prijswinnende werk van Soek opgenomen. De tentoonstelling SCHUILWERKEN wordt op zaterdag 13 april om 15:00 uur geopend door Anne Mul, directeur/curator Nieuwe Vide Artspace en Broedplaats. Je bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Schuilwerken van Soek Zwamborn

De nieuwe installatie van Soek bestaat uit nieuwoud werk. Zijn tekeningen en teksten werden ooit direct op kleding gezet. Eerder gemaakte borduursels zijn met knipwerk verwerkt tot nieuwe kunstwerken. Het enige dat Soek nu nodig had was een schaar. Soek zegt daarover: ‘Met knipwerken haal ik de geborduurde tekeningen terug naar zelfstandig werk. Door ze als hangend object, te tonen wordt zowel buiten- als binnenkant zichtbaar. Daarmee wordt de eigenlijke tekening meer of minder verhuld. Ze schuilen, verschuilen zich: Schuilwerken‘.

Naast een aantal hangende schuilwerken, laat Soek een nieuw knipwerk zien: een groot wit satijnen doek met een uitgeknipte tekst. De tekst, geïnspireerd op een encyclopedie-tekst, gaat over Uranus in zijn verschillende betekenissen. Daar tegenover hangt een bewerkte foto met een figuur die uit het raam omhoog kijkt. Het is een klein universum op de eerste etage van het Kunst Centrum Haarlem.

Jurylid Jessica Belles

Jessica Belles, programma directeur van Museum van de Geest én een van de juryleden, zei tijdens de prijsuitreiking over het werk van Soek: Ik hou van werk dat de ruimte vult en beweegt en verhalen vertelt. Ik ben nieuwsgierig naar wat hij wil zeggen. Iedere keer als de wind waait zie je iets anders. Waar kijk je naar? Ik zie verschillende beelden en het maakt me nieuwsgierig naar wat erachter zit. Sterk werk. Ik werd ernaar toegetrokken. Valt op maakt nieuwsgierig, het voelt als een persoonlijk werk.

Kunst Centrum Haarlem

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland en heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

  • Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
  • Open van dinsdag t/m zaterdag van 11 – 17 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio