13.8 C
De Bilt

Slag op de Zuiderzee tot leven in diverse acts

Deze zomer viert Monnickendam de Slag op de Zuiderzee. Maar wat is de achtergrond van deze zo belangrijke slag? En wat is het verhaal van de hoofdpersonen van deze slag: de watergeus Jan Haring, generaal van de Spaanse vloot Bossu en van de bevelvoerder van de watergeuzen, Cornelis Dirkszoon? Met theater, muziek en vertellingen komt op dinsdagavond 11 juli op zes verschillende locaties in de binnenstad van Monnickendam het verhaal rondom de Slag tot leven.

Slag op de Zuiderzee

De zes acts worden driemaal achter elkaar opgevoerd, ieder steeds op dezelfde locatie. Het publiek wandelt van de ene naar de andere locatie. De eerste serie van acts is om 19:30, de tweede om 20:15 en de derde en laatste serie is om 21:00. De toegang is gratis.

Heldendaad

Generaal Bossu doet zijn verhaal in de Doopsgezinde Kerk en Cornelis Dirkszoon (onze eigen Marten Horjus) treedt op in de Lutherse Kerk. Jan Haring,  doodgeschoten nadat hij de Spaanse vlag uit de mast heeft gehaald, keert terug als geest in het Weeshuis. Jan is trots om wat hij voor het land heeft betekend, maar hoe blij is zijn vrouw Trijn met deze heldendaad? In het Samuel is het woord aan archeoloog en meesterverteller Michiel Bartels. Hij is eindredacteur van een boek over de Slag op de Zuiderzee dat binnenkort uitkomt en weet op inspirerende wijze over de Slag op de Zuiderzee te vertellen.

Muziek is er van Vive les Gueux, die afhankelijk van het weer, in het katholieke clubhuis optreedt of buiten op het plein voor de katholieke kerk. Vive les Gueux is een enthousiaste groep mannen (en vrouw) die door middel van zang en spel een beeld schetst van het leven in het strijdgewoel van de 80-jarige oorlog. Vive les Gueux is ook maandag al in Monnickendam aanwezig en treedt dan op in de diverse cafés en restaurants en op de straten in de oude binnenstad.

Willem van Oranje

In de Grote Kerk is het echtpaar van Brederode aanwezig: Johan Wolfert van Brederode en zijn vrouw Anna Johanna van Nassau Siegen. Johan Wolfert van Brederode behoorde tot de rijkste en machtigste Hollanders. Het echtpaar neemt u mee naar bepalende momenten in de Nederlandse geschiedenis: De moord op Willem van Oranje, de Slag bij Waterloo, de Hoekse en Kabeljauwse Twisten en uiteraard de Slag op de Zuiderzee. Deze historische momenten zijn uitgebeeld in een Playmobil expositie die tot en met begin oktober in de Grote kerk te bewonderen is. U kunt de avond op iedere locatie beginnen. Daar liggen programma’s klaar die u verder verwijzen naar de andere acts in de binnenstad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio