13.6 C
De Bilt

Snorfiets naar de rijbaan zorgt voor meer veiligheid en doorstroming

Amsterdam – De verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan heeft een positief effect op zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming van het verkeer. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de maatregel. Snorfietsen rijden sinds 8 april van dit jaar op de meeste wegen binnen de A10 op de rijbaan in plaats van op het fietspad. De helm is daarbij verplicht. Snorfietsers houden zich goed aan de maatregel en fietsers zijn erg positief over de ruimte die op de fietspaden is ontstaan.

Snorfiets populair

De maatregel was nodig vanwege de toegenomen populariteit van de snorfiets. Samen met het toenemende fietsgebruik leidde dit vooral op de smalle fietspaden tot onveilige situaties en slechte doorstroming.

Verkeersveiligheid en doorstroming

Het aantal geregistreerde ongevallen met letsel waar een snorfietser bij betrokken was, is sinds april sterk gedaald. In de periode april tot en met oktober ging het in voorgaande jaren om gemiddeld 100 ongevallen, nu zijn het er 29. Daarbij kunnen naast de maatregel ook andere factoren zoals weersomstandigheden en minder snorfietsgebruik een rol spelen. Ook het totaal aantal conflicten tussen snorfietsers en andere weggebruikers, vooral fietsers, is flink afgenomen. Uit een reistijdanalyse blijkt dat de komst van snorfietsen op de rijbaan geen negatieve invloed heeft op de doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer.

Handhaving voor snorfiets

Eind oktober gebruikte 80% van de snorfietsers de rijbaan waar dat was voorgeschreven. Ook hield 85% zich aan de helmplicht, zo blijkt uit metingen op straat. Tussen april en oktober zijn er door gemeentelijke handhavers 4.270 boetes opgelegd voor het niet rijden op de rijbaan of het dragen van de helm waar dit verplicht is. De gemeente houdt de komende tijd goed in de gaten of deze verbeteringen blijvend zijn. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor digitale handhaving.

Aantal snorfietsen gedaald

Het aantal geregistreerde snorfietsers in Amsterdam is gedaald van circa 37.000 (januari 2018) naar circa 26.000 (oktober 2019) en het aantal verplaatsingen met snorfietsers is met ongeveer 50% gedaald. Het aantal verplaatsingen met bromfietsen is gestegen met 16%. Deze rijden op de rijbaan met maximaal 45 km/u. De stijging komt mede doordat snorfietsers zijn overgestapt naar een bromfiets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio