15 C
De Bilt

“Speaking Minds” jongeren adviseren gemeenten over sport 

Castricum – Op 4 februari vond de slotbijeenkomst van het tweede Speaking Minds project plaats in de Raadszaal van de gemeente Castricum. Tijdens de bijeenkomst hebben jongeren van het Horizon College Alkmaar een presentatie met adviezen gegeven over sport en bewegen. De toehoorders waren wethouders van het domein SamenLeven van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, de burgemeester van Uitgeest en anderen genodigden. Na afloop ontvingen de trotse studenten een certificaat.

Adviezen Speaking Minds over sport en bewegen

De Speaking Minds methode leent zich voor allerlei beleidsvraagstukken. In november 2018 is een 2e traject gestart met de vraag “Waarom stoppen jongeren als ze veertien jaar zijn met sporten of bewegen? Wat moet er gedaan worden om te zorgen dat bewegen/sporten mogelijk is of blijft?”. Leerlingen hebben jongeren geïnterviewd om antwoord te kunnen geven op deze vragen. De uitkomsten zijn vertaald in adviezen waarin aandacht wordt gevraagd voor veiligheid en openbare orde rond sporten en bewegen, het bevorderen van sociale contacten, geldgebrek om te sporten en aandacht voor het motiveren van jongeren om meer te bewegen. Verder zijn er adviezen over:

  • buurtsportcoaches informatie en voorlichting te laten geven op Mbo-onderwijs over sporten, bewegen, verenigingen in de omgeving en gezondheid;
  • buurtsportcoaches kunnen een rol spelen bij het uitrollen van challenges binnen of tussen scholen om hiermee jongeren uit te dagen;
  • via social media het inzetten van rolmodellen (bijvoorbeeld een bekende vlogger die zich bezighoudt met gezondheid).

Jongerendenktank voor input gemeentelijk beleid

‘Speaking Minds’ brengt jongeren en beleidmakers samen en geeft hen een stem. De ‘jongerendenktank’ denkt, doet en adviseert mee over het gemeentelijk beleid. De adviezen van de jongeren geven gemeenten de kans beleid te maken dat beter aansluit bij de doelgroep. De jongeren zijn uitgenodigd door één van de wethouders in Uitgeest om een keer om gezamenlijk met de leden van de Jeugd en Jongerenraad de wijk in te gaan. In een vervolggesprek wordt verder gekeken hoe de gegeven adviezen kunnen worden vertaald in beleid en/of acties. [Fotobijschrift 2019-02-20 Speaking_Minds] (foto gemeente Uitgeest)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio