15 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Sportief naar school in Uithoorn

Uithoorn – Dit jaar gaan de spandoeken “Onze scholen zijn weer begonnen!” in Uithoorn, gepaard met de campagne “Sportief naar school!”, waarbij leerlingen en hun ouders/verzorgers opgeroepen worden om zoveel mogelijk te voet of met de fiets/step/skates naar school te gaan en er een sportief schooljaar van te maken.

Sportief naar school lokaal initiatief

“Sportief naar school!” is een initiatief van gemeenteraadslid Fieke Otto-Ossenkoppele (DUS!) en huisarts Froukje Wegman. In navolging van een succesvolle actie op basisschool De Zon waarbij leerlingen werden aangemoedigd om fietsend naar school te komen, ontstond het idee om een dergelijk initiatief gemeentebreed te organiseren. Froukje Wegman: “Kinderen bewegen steeds minder, terwijl het juist zo gezond is voor lichaam en geest. Het bewegen van huis naar school en weer terug draagt bij aan een gezonde levensstijl en zou daarom als het maar even mogelijk is de norm moeten zijn. Het is fantastisch dat alle scholen in de gemeente Uithoorn positief hebben gereageerd en de actie hebben omarmd”.

De actie en het sportakkoord

Otto-Ossenkoppele en Wegman zochten contact met Andy Verstelle, aanjager Sportakkoord van Uithoorn. Andy Verstelle: “Het doel van het Sportakkoord van Uithoorn is om verenigingen, organisaties en instellingen, eigenlijk alle aanbieders van sport bij elkaar te brengen en (meer) samen te laten werken. Vanuit het Sportakkoord moedigen we een gezonde levensstijl en veel bewegen aan. De actie om bewegend naar school gaan voor kinderen én ouders past hier goed bij.”

Gezonde levenstijl en verkeersveiligheid

Fieke Otto-Ossenkoppele: “Het gaat ons in eerste instantie om een gezonde levensstijl van kinderen, maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen aan bewegend naar school komen.  Kinderen doen ervaring op in het verkeer en krijgen verkeersinzicht. De verkeersveiligheid rondom de scholen wordt vergroot, doordat er minder verkeersdrukte van auto’s is en ook voor het milieu is het goed als meer mensen de auto laten staan. Dingen die we eigenlijk allemaal wel weten, maar de cijfers wijzen uit dat er toch extra moeite nodig is om van weten naar daadwerkelijk doen te komen.”

Initiatiefneemsters Otto-Ossenkoppele en Wegman: “We hopen dat zoveel mogelijk kinderen meedoen aan “Sportief naar school!” en dat we daarmee een gezonde start van het schooljaar maken die de toon zet voor de rest van het schooljaar. We willen graag meer van dit soort acties organiseren en hopen op goede ideeën van kinderen en jongeren die met ons mee willen denken. Meedenken? Mail naar sportiefnaarschool@gmail.com.”

Prijs

De schoolklas die zich op de meest originele wijze inzet om het komende schooljaar bewegend naar school te komen wint een poldersportarrangement van 2 uur, aangeboden door Poldersport in De Kwakel. Tot 15 september kunnen schoolklassen hun creatieve bijdrage mailen naar:  sportiefnaarschool@gmail.com

Lopen of fietsen maakt de buurt blijer

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is in april 2021 de campagne ‘Meedoen is Makkelijk’ gestart. Verkeersdrukte rondom scholen wordt in veel gemeenten als een probleem ervaren. Ouders zeggen vaak dat ze hun kinderen het liefst met de auto naar school brengen vanwege de gevaren in het verkeer. Hiermee neemt de verkeersdrukte bij de scholen juist toe. Voor kinderen is de route van huis naar school het ideale moment om verkeerservaring op te doen. Uit onderzoek van VVN is gebleken dat 85% van de ouders afspraken wil maken over het halen en brengen van kinderen.

Goede voorbereiding

Kinderen die vorige schooljaar in groep 8 zaten en nu naar het voorgezet ouderwijs gaan, krijgen te maken met een nieuwe schoolroute. Maar ook bekende schoolroutes kunnen anders zijn door de wegwerkzaamheden, bijvoorbeeld aan de kruising Pr. Maximalaan en Thamerlaan. Het is goed dat de scholieren en hun ouders zich daar alvast op voorbereiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio