2.8 C
De Bilt

Zaanstad: ‘We willen een stad blijven met een levendig cultureel aanbod’

Zaanstad – Het college heeft drie regelingen opengesteld om de cultuursector te helpen. Twee zware coronajaren hebben er flink ingehakt. Begin 2022 golden er nog coronamaatregelen waardoor instellingen niet of beperkt open waren. Daarnaast hebben makers, amateurverenigingen en culturele instellingen zoveel ingeteerd op hun reserves, dat het opstarten van nieuwe projecten lastig is. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: “Deze regelingen moeten voorkomen dat het culturele aanbod verschraalt. Om op lange termijn een stad te blijven met een levendige culturele sector is ondersteuning noodzakelijk.”

Stimuleringssubsidie voor nieuwe initiatieven

Net als in 2021 is er een subsidieregeling ter ondersteuning van het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. De wereld ziet er anders uit na twee jaar corona. Makers en publiek moeten hun weg weer vinden in deze nieuwe situatie. Om in aanmerking te komen voor steun moeten de activiteiten een impuls geven aan de doorontwikkeling van een authentieke, onderscheidende en stadsbrede cultuursector, met ruimte voor vernieuwing. Per aanvraag is maximaal € 20.000 beschikbaar. 

Nieuwe toevoeging: kleinere initiatieven

Aan de stimuleringsregeling is een hoofdstuk toegevoegd voor het stimuleren van kleine initiatieven. Dit is een laagdrempelige subsidie van maximaal € 750 voor culturele organisaties en makers. Deze subsidie is vooral bedoeld om jeugd en jonge talenten te ondersteunen. De subsidie kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld promotiefoto’s, content voor de eigen website of huur van een locatie voor een optreden.
Het totale budget voor de stimuleringsregeling is € 200.000, waarvan € 30.000 is gereserveerd voor de kleine initiatieven tot € 750. Aanvragen kan tot 15 november 2022.

Creativiteit laten bruisen in de stad

Met de stimuleringssubsidie wil de gemeente culturele ondernemers en makers een steuntje in de rug geven en de creativiteit weer laten bruisen in de stad. Zaanstad moet een levendige stad blijven met een aantrekkelijk cultuuraanbod voor inwoners zodat mensen in hun eigen stad naar het theater, de film of een cultureel evenement kunnen. Daarnaast zorgt de cultuursector voor werkgelegenheid. Het betekent brood op de plank voor de makers, de toeleveringsbedrijven, de creatieve sector, de horeca en het toerisme.

Vergoeding coronaschade 2022

Ook dit jaar is er een regeling voor aantoonbare schade die kleinere instellingen, amateurverenigingen en organisatoren van culturele activiteiten hebben opgelopen door de coronamaatregelen. Amateurverenigingen en kleinere instellingen kunnen maximaal € 4.000 van hun voorziene exploitatietekort over 2022 vergoed krijgen. Voor middelgrote instellingen geldt een maximum van € 25.000 aan schadevergoeding. Zaanstad heeft in totaal € 200.000 beschikbaar. Aanvragen kan tot 15 november 2022.

Verbindende factor in Zaanstad

“De kleinere instellingen en amateurverenigingen zijn een belangrijke verbindende factor in de Zaanse gemeenschap. Vrijwilligers, amateurbeoefenaars, professionals en inwoners met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar in dit lokale netwerk. Ook is het een kweekvijver voor jong talent. Dit waardevolle netwerk mag niet verloren gaan”, zegt wethouder Baerveldt.

Het geld voor dit steunpakket is afkomstig uit de coronagelden voor cultuur die Zaanstad van het Rijk heeft gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio