7.7 C
De Bilt

Status Westfries Museum: hoe gaat het met de restauratie?

Voor en door de stad. Dat was het uitgangspunt voor de pop-up activiteiten bij het Westfries Museum die afgelopen jaar plaatsvonden in het leegstaande monumentale complex. Van de vertraging wist het museum op deze manier toch een kans te maken. Organisaties en personen werden uitgenodigd om activiteiten te bedenken voor het lege monumentale complex en dat zorgde voor een indrukwekkend en divers aanbod. Meer dan 10.000 bezoekers kwamen erop af. De vertraging betekende dus allesbehalve rust in het museum, aldus directeur Ad Geerdink. “Zelfs zonder bouwvakkers over de vloer hebben we in 2023 veel stappen richting de toekomst gezet.” 

Als eerste mochten de Vrienden van het Westfries Museum op 22 april het lege museum betreden. Dat was na de uitruiming van de 36.000 collectiestukken – met als letterlijk hoogtepunt de spectaculaire uithuizing van de schuttersstukken op 22 februari 2023. Vervolgens genoot het publiek de rest van het jaar van hele diverse activiteiten: van de opening van Open Monumentendag tot de eerste Hoornse Pasar Malam. En van theaterdansvoorstelling ‘De val van Hercules’ tot historische theaterscenes bij de Slag op de Zuiderzee.

10.000 bezoekers in leeg Westfries Museum

Meer dan 10.000 bezoekers beleefden de monumentale gebouwen van het Westfries Museum zo op een heel andere manier. Daarnaast opende het Westfries Museum in juni de nieuwe publiekstrekker ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort aan de Nieuwsstraat. Een aanwinst voor de stad: inwoners en bezoekers kunnen de monumentale rijkdom van Hoorn ontdekken door middel van een indrukwekkende multimediashow en wandelroutes via podwalks.  

Aanbesteding gestart 

‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ zal ook het komend jaar openblijven, maar vanaf 1 januari 2024 vinden er geen activiteiten meer plaats in het museumgebouw aan de Roode Steen. Inmiddels is het proces rondom de vertraging namelijk weer vlot getrokken, vertelt directeur Ad Geerdink: “Gelukkig is nu overeenstemming over het bouwkundig ontwerp en de juridische vraagstukken. Daarmee kon de aanbesteding worden opgestart. Begin 2024 weten we voor welk bedrag de ingeschreven bedrijven de klus denken te kunnen klaren en daarna is in april de Hoornse politiek weer aan zet.”   

Het jaar liep dus niet zoals gepland, maar de extra tijd heeft het Westfries Museum zo optimaal mogelijk gebruikt, benadrukt Ad Geerdink. “Naast de activiteiten in het lege museum hebben we de de nieuwe museale koers aangescherpt en een structurele klankbordgroep opgericht. Ook heeft het projectteam extra subsidies voor de restauratie en verduurzaming van de panden weten binnen te slepen. Daarnaast hebben ook verschillende grote cultuurfondsen het afgelopen jaar financiële steun toegezegd voor de uitvoering van onze inhoudelijke plannen en inrichting in het museum: dat draagt bij aan ons vertrouwen in de toekomst.”  

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg het Westfries Museum op Facebook, Instagram en LinkedIn. Schrijf je in voor de online nieuwsbrief: Westfriesmuseum.nl/nieuwsbrief 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio