9.6 C
De Bilt

Stichting Steenbreek verwelkomt gemeente Aalsmeer

De gemeente Aalsmeer heeft zich onlangs aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting probeert de negatieve gevolgen van verstening in de openbare ruimte en private ruimte tegen te gaan. Daarnaast maakt de stichting inwoners bewust van de positieve effecten van vergroening. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het herstel van de biodiversiteit en maatregelen tegen klimaatverandering.

Groen zorgt voor een rijke biodiversiteit en heeft het een positief effect op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen en dieren, die in deze groene omgeving wonen, werken en recreëren. Daarnaast helpt een groene tuin tegen de gevolgen van extreem weer. Denk aan minder wateroverlast doordat de bodem eenvoudiger het regenwater kan opnemen. En tijdens warme dagen is het in een groene tuin aangenaam koel.

“Groen is belangrijk voor mens, dier en klimaat”

Wethouder Dick Kuin (Openbare Ruimte en Klimaatadaptatie): “Ons klimaat en onze leefomgeving veranderen merkbaar. Kijk maar naar de droge, warme zomers en de hevige regenbuien de afgelopen jaren. De buien veroorzaken overlast en overstromingen, en langdurige hitte leidt tot gezondheidsklachten. De toenemende verharding heeft negatieve effecten op het welbevinden van mens, dier en natuur. Daarom is voldoende groen belangrijk. Hier ligt voor ons als gemeente een taak, maar we hebben hierbij de inwoners nodig. Samen met Stichting Steenbreek gaan we inwoners betrekken bij het vergroenen en klimaatbestendig inrichten van Aalsmeer.”

Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht vanwege de zorg om de afname in biodiversiteit en de toenemende trend om tuinen te betegelen. Inmiddels is Steenbreek uitgegroeid tot een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. In Nederland zijn al veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek. Plaatselijk worden allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen. 

NK Tegelwippen

Één van de acties van Steenbreek is het NK Tegelwippen. Ook Aalsmeer doet hier dit jaar weer aan mee en biedt een gratis tegelophaalservice voor alle inwoners. Met deze service wil de gemeente inwoners stimuleren om tegels in de tuin te vervangen voor groen. Gedurende het NK Tegelwippen worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen(er) om zo wateroverlast te voorkomen, verkoeling te bieden in tijden van hitte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio