14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Stolpersteine in Aerdenhout kunnen geplaatst worden

5 september heeft gemeente Bloemendaal besloten dat de twee stolpersteine in Aerdenhout geplaatst kunnen worden. Eerder was besloten deze struikelstenen niet te plaatsen. Het gaat hierbij om een Joodse (stichting) aanvrager en een familie met Joodse roots, elk met hun eigen perspectief. Zie hiervoor het eerdere statement.

Stolpersteine

Wethouder Henk Wijkhuisen licht het nieuwe besluit toe: ‘Er is grote druk geweest vanuit (sociale) media. Dat was voor de huidige bewoners pittig. De bewoners hebben uiteindelijk besloten in goed overleg met de Stichting Zikaron om de stolpersteine toe te staan. Voor het College is daarmee de weg vrijgemaakt om de wens van de stichting te honoreren.’

Beleidsregels vastgesteld

Om in de toekomst meer regie te hebben bij een aanvraag voor stolpersteine zijn 5 september ook beleidsregels vastgesteld. De belangen van betrokkenden worden meegewogen en het college neemt een besluit.

Structureel aandacht voor Tweede Wereldoorlog

Er liggen meerdere stolpersteine in de gemeente en het College heeft tot nu toe altijd medewerking verleend. Ook op andere manieren besteedt de gemeente structureel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er bijvoorbeeld de jaarlijkse herdenkingen -onder meer een Nationale op de Eerebegraafplaats in Overveen-, is er in de afgelopen jaren een monument geplaatst ter nagedachtenis aan vermoorde Joodse inwoners en zijn er projecten voor de schooljeugd.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio