7.7 C
De Bilt

Tien vuurwerkvrije zones in Haarlemmermeer

Veel inwoners genieten van het vuurwerk tijdens oud en nieuw. Tegelijkertijd kan vuurwerk voor overlast zorgen. Daarom worden vuurwerkvrije zones aangewezen door Haarlemmermeer. Zo wil de gemeente Haarlemmermeer overlast en risico’s op schade in specifieke gebieden voorkomen. Oud en nieuw kan op deze manier voor alle inwoners aangenaam en plezierig verlopen. De zones worden mede op verzoek van inwoners aangewezen. Nieuw op deze lijst is scholencomplex Klippeholm.

Vuurwerkvrije zones jaarwisseling 2023/2024

  1. Het park tussen de Femina Mullerstraat en de Haya van Somerensingel, inclusief het scholengebied van de scholen De Octopus, Tabitha en De Wilgen (Hoofddorp);
  2. Kinderboerderij Boerenzwaluw (Hoofddorp) en de directe omgeving;
  3. Kinderboerderij Dierenvreugd (Nieuw-Vennep) en de directe omgeving;
  4. Zorgboerderij de Hoeve (Badhoevedorp) en de directe omgeving;
  5. Molen de Slokop (Spaarndam) en de directe omgeving;
  6. Korenmolen de Eersteling (Hoofddorp) en de directe omgeving;
  7. Scholencomplex Klippeholm, Versterhavet en de directe omgeving;
  8. Het Spaarne Gasthuis en de directe omgeving.

De vuurwerkvrije zones worden aangegeven met borden. Daarnaast maakt Haarlemmermeer de zones bekend op de social mediakanalen en in de huis-aan-huisbladen in de gemeente.

Vuurwerk alleen tijdens jaarwisseling

Als sinds 2014 mag vuurwerk alleen nog afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Daarnaast is sinds

1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten voor consumenten verboden. Dat gaat onder andere om knalvuurwerk, knalstrengen, losse enkelshotsbuizen en losse vuurpijlen.

De gemeente Haarlemmermeer stelt bovendien een aantal vuurwerkvrije zones in. Daar mag ook tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. Instellingen en inwoners kunnen in oktober/november aangeven welke zones zij graag vuurwerkvrij zouden zien.

Vuurwerkoverlast

Het instellen van vuurwerkvrije zones is bedoeld om vuurwerkoverlast te verminderen. Helaas is het niet mogelijk om overlast helemaal te voorkomen. Het is daarbij belangrijk dat inwoners vuurwerkoverlast te blijven melden. Op basis van meldingen zijn onlangs bij Rijsenhout een aantal jongeren aangehouden die vuurwerk afstaken. Bovendien had een van de jongens illegaal vuurwerk in huis. 

Vuurwerkoverlast melden kan bij de gemeente of de politie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio