12.5 C
De Bilt
dinsdag, 24 mei 2022

Uit-de-kastmeditaties op Coming Out dag

Amsterdam – Op 11 oktober, Coming Out dag, worden gratis uit-de-kastmeditaties gelanceerd om LHTB+-ers te helpen met een stressloze coming-out. Vooral jongvolwassenen, 65 plussers en mensen uit strenge geloofsgemeenschappen hebben moeite om voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uit te komen.

De meditaties zijn gemaakt door ontspannings- en beweegcoach Lizet Bakker (zelf lesbienne). Zij groeide op in een streng gelovige gemeenschap, waar het op zijn zachts gezegd ‘not done’ was om anders te zijn dan heteroseksueel.

Zonde

“Op school leerde ik zelfs dat homoseksualiteit een zonde is waar je van kan genezen”, vertelt Lizet Bakker. “Ik was bang om afgewezen te worden, maar tegelijkertijd wilde ik niets liever dan mezelf zijn en vertellen dat ik op vrouwen viel. Dat durfde ik pas op mijn 24e. En ja, de negatieve reacties kwamen. Bekenden gingen voor me bidden zodat ik weer snel ‘normaal’ zou worden”.

Trots

Ruim 53% van de jongeren geeft aan moeite te hebben met hun coming out, en ook veel 65-plussers worstelen ermee. “Dat is doodzonde’, vindt Lizet Bakker. “Iedereen heeft het volste recht om zichzelf te zijn, zeker in deze tijd. Maar de realiteit sluit helaas nog lang niet altijd aan op dit ideaalbeeld.” Met de meditaties wil ze LHTB+-ers helpen om hun coming out met zelfvertrouwen en trots uit te dragen.

Regenboogmeditatie

De gratis meditaties bestaan uit onder meer de Regenboogmeditatie, de Uit-de-kastmeditatie, de Omgaan-met-Negatieve-Reactiesmeditatie en de Frustratiemeditatie. “Hiermee bereiden LHTB+-ers zich voor op een coming-out zonder angst. Zo leren ze om trots te zijn op zichzelf, negatieve reacties letterlijk van hun schouders te gooien. Ook krijgen ze boksoefeningen om hun frustratie en boosheid te uiten.

Proces

“Uit de kast komen is een proces”, vervolgt Lizet. “Ook al heb je het familie en vrienden al verteld, op je werk weten ze nog van niks. En als je naar een andere omgeving verhuist of van baan wisselt, kun je weer van voren af aan beginnen. Zolang je nieuwe mensen blijft ontmoeten en heteroseksualiteit de norm blijft, komt er aan het uit de kast komen eigenlijk geen einde. De coming-outmeditaties kunnen je hierbij goed helpen”. De coming out meditaties zijn gratis te beluisteren en downloaden via https://bylizet.nl/comingout-meditaties/ 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio