12.3 C
De Bilt

Uitbreiding preventief fouilleren met de Rosmolenbuurt en Burgemeestersbuurt

Afgelopen jaar waren er in Zaanstad 180 geweldsincidenten waarbij een wapen in het spel was. Daarom heeft loco burgemeester Harrie van der Laan, na overleg met de driehoek (Openbaar Ministerie en politie), besloten om de maatregel om preventief te mogen fouilleren opnieuw in te stellen tot tenminste 1 juli 2024. Omdat een aanzienlijk deel van de wapenincidenten (vlak) buiten de veiligheidsrisicogebieden (de plekken waar gefouilleerd mag worden) heeft plaatsgevonden wordt een aantal gebieden toegevoegd.

Dat betekent dat komend jaar de politie mensen mag controleren op het bezit van wapens in het centrum van Zaandam, de wijk Poelenburg, de Burgemeestersbuurt en de Rosmolenbuurt.

Loco burgemeester Harrie van der Laan geeft aan: ‘Helaas vinden nog steeds veel en vaak geweldsincidenten plaats met wapens. Wij vinden dat we er alles aan moeten doen om zoveel mogelijk wapens van straat te halen. Wij zien dat preventief fouilleren al jaren leidt tot resultaten. Bij zes preventief fouilleeracties werden afgelopen jaar 21 wapens gevonden. We geven er bovendien een signaal mee af: wapens horen niet thuis in onze samenleving. Daarom gaan we hier ook komend jaar mee door.’

preventief fouilleren. Foto: gemeente Zaanstad

Uitbreiding veiligheidsrisicogebieden

In het veiligheidsrisicogebied Zaandam centrum vonden er in de periode juli 2022-juni 2023 37 wapenincidenten plaats. Uit de cijfers van de politie blijkt dat van de 13 wapenincidenten in de Burgemeestersbuurt er 8 buiten het veiligheidsrisicogebied hebben plaatsgevonden. Voor de Rosmolenbuurt geldt dat van de 14 wapenincidenten er 13 buiten het veiligheidsrisicogebied hebben plaatsgevonden. Daarom is besloten deze gebieden toe te voegen aan de plekken waar preventief gefouilleerd mag worden.

21 wapens gevonden tijdens zes acties tijdens preventief fouilleren

In de periode tussen juli 2022 en juli 2023 zijn er zes preventief fouilleeracties gehouden. Hierbij zijn in totaal 794 mensen gecontroleerd en zijn 21 wapens gevonden. Dat is dus gemiddeld één wapen per 38 gecontroleerde personen.  In het veiligheidsrisicogebied Zaandam centrum zijn tien messen, vijf schroevendraaiers en een stroomstootwapen gevonden. In het veiligheidsrisicogebied Poelenburg zijn twee knuppels en drie messen gevonden.

Controles met zo min mogelijk fysieke impact

Het preventief fouilleren vindt plaats met behulp van detectiepoortjes en handscanners. Hiermee wordt fysiek contact tot een minimum beperkt.
Deze methode doet qua effectiviteit niet onder voor de oorspronkelijke werkwijze. Bij de acties met en zonder hulpmiddelen worden gemiddeld ongeveer evenveel personen gecontroleerd, in dezelfde tijdspanne en met dezelfde capaciteit.
Er wordt alleen preventief gefouilleerd in de gebieden waar deze wapenincidenten zich concentreren en die door de (loco) burgemeester zijn aangewezen. Dit gebeurt a-selectief en zonder aanzien des persoons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio