19.1 C
De Bilt

Uitgeest sluit 2021 af met positief resultaat

Het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest heeft de jaarrekening aangeboden aan de gemeenteraad. Het jaar 2021 werd met een positief resultaat van €1,5 miljoen afgesloten. Dat is meer dan aanvankelijk werd verwacht.

Resultaat positief

De gemeente maakt elk jaar een jaarrekening om te laten zien waaraan zij het afgelopen jaar geld heeft besteed. Wethouder Financiën Cees Beentjes: “als je naar deze jaarrekening kijkt, zie je dat we over 2021 flink veel geld overhouden. Dat komt vooral door een onverwachte nabetaling van het Rijk en lagere kosten, doordat als gevolg van de coronacrisis een beroep kon worden gedaan op incidentele regelingen. Het voorstel aan de gemeenteraad is om dit voordelige resultaat in zijn geheel toe te voegen aan de spaarpot. Zo is er voldoende buffer om onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen.”

Impact corona op financiën

Ook in 2021 had de coronacrisis een grote impact op onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De pandemie had ook de nodige invloed op de jaarrekening. Zo heeft de gemeente net als in 2020 de zogenaamde TOZO-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandige Ondernemers) uitgevoerd, financiële ondersteuning verleend bij de controle op coronatoegangsbewijzen en heeft zij extra toezicht moeten houden op de naleving van andere coronamaatregelen.

Toekomstige financiële situatie vol onzekerheden

De gemeente Uitgeest is voor haar inkomsten erg afhankelijk van de inkomsten van het Rijk. Meer dan de helft van het geld dat nodig is om alle gemeentelijke taken uit te voeren, komt uit Den Haag. In het nieuwe regeerakkoord stelt het kabinet alleen geld beschikbaar voor de korte termijn. Dit maakt het financiële plaatje van de gemeente Uitgeest de komende jaren minder rooskleurig.

Structureel geld nodig vanuit Rijk

Voor een blijvend kloppend huishoudboekje van de gemeente is dus extra structureel geld vanuit het Rijk nodig. En dat geldt niet alleen voor Uitgeest. Wethouder Cees Beentjes: “afgelopen jaren zijn van alle kanten duidelijke signalen afgegeven dat gemeenten extra geld nodig hebben om hun taken goed uit te kunnen blijven voeren. Deze signalen legt het Rijk tot nu toe eenzijdig naast zich neer. Het is niet wenselijk dat wij moeten gaan bezuinigen of de belastingen moeten verhogen, omdat we geen extra geld krijgen.”

Afsluiting van een collegeperiode in Uitgeest

Met deze jaarrekening sluit het college het laatste jaar van haar zittingsperiode af. Wethouder Cees Beentjes: “alle speerpunten uit het bestuurlijk programma 2018 – 2021, zoals de herinrichting van de Koog en het centrumgebied, bouw van twee nieuwe scholen en inzetten op duurzaamheid, zijn in gang gezet. De eerste resultaten zijn in ons dorp zichtbaar. We hebben daarvoor de steun gekregen van de gemeenteraad.

Doelstelling gehaald

Terugkijkend op de afspraken die wij aan het begin van deze collegeperiode hebben gemaakt constateren wij onze doelstelling voor “een sluitende meerjarenbegroting, voldoende reserves voor taken op het gebied van zorg, werk en inkomen en een trendmatige stijging van de lastendruk” te hebben gerealiseerd. Daar zijn wij als college trots op. En wij dragen het vol vertrouwen over.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio