11.5 C
De Bilt

Uitgeester Energie coöperatie DUEC is een feit

Uitgeest – “Ik schrijf me in als eerste lid!” beloofde wethouder duurzaamheid Antoine Tromp toen drie inwoners van Uitgeest vorig jaar met een initiatief kwamen voor het oprichten van de Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC). De coöperatie is inmiddels een feit en op dinsdag 13 maart loste de wethouder zijn belofte in. Het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest stelt daarnaast 10.000 euro opstartkosten beschikbaar aan de coöperatie.

Wethouder Antoine Tromp: “Ik ben erg blij met dit initiatief . De oprichting van DUEC en haar toekomstige activiteiten spelen een belangrijke rol in het bereiken van onze doelen voor duurzame energie. En met een eigen coöperatie voor Uitgeest kunnen al onze inwoners op een eenvoudige manier meedoen en meeprofiteren van duurzaam opgewekte energie.”

Met, door en voor Uitgeesters

Voorzitter Guus Willemsen: “De DUEC wil de energie die Uitgeest nodig heeft, binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio opwekken. Met, door en voor Uitgeesters.  Geld dat aan energie wordt uitgeven blijft zo lokaal.”

De coöperatie heeft hiervoor al concrete ideeën. Zo wordt het zwembad De Zien nu al duurzaam verwarmd met behulp van zonnewarmte. DUEC wil onderzoeken hoe de overtollige warmte kan worden opgeslagen om in de omgeving af te zetten.

Zonnecellen

Daarnaast denkt de coöperatie na over zonnedaken en zonneweiden. Zo heeft het bedrijventerrein in Uitgeest veel dakoppervlak dat geschikt is voor zonnecellen. Samen met de ondernemers wil DUEC onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de ondernemers zelf en voor collectieve energievoorzieningen voor bewoners.

Een plan waar inwoners van Uitgeest nu al van kunnen profiteren is windmolen Boekel.  De DUEC gaat de certificaten, die beschikbaar zijn via DECRA, aanbieden aan Uitgeesters. Zo kunnen Uitgeesters profiteren van windstroom die in de regio is opgewekt. Meer informatie is te vinden op www.duec.nl.

Publieksavond voor inwoners

Om inwoners te vertellen wat de DUEC voor hen in petto heeft, organiseren zij op 10 april om 20:00 uur een publieksavond in De Zwaan. Wethouder Antoine Tromp zal die avond een toelichting geven op de gemeentelijke plannen voor duurzame energie. DUEC zelf geeft informatie over haar toekomstplannen en over de certificaten van windmolen De Boekel. Ook horen ze graag van andere Uitgeesters wat zij zouden willen. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio