14.5 C
De Bilt

Samen het water op tegen vaaroverlast

Burgemeester Judith Michel van Wormerland kijkt tevreden terug op alweer de tweede gezamenlijke actiedag tegen vaaroverlast in het Wormer-en Jisperveld. De gemeente heeft actief de samenwerking gezocht met politie Noord-Holland, Natuurmonumenten en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Met drie boten zijn de vier organisaties gisteren, op 5 augustus, gelijktijdig het natuurgebied ingetrokken. Het doel is om gezamenlijk handhavend op te treden tegen vaaroverlast en tegen overlast op het land dat aan het Natura2000 gebied schade toebrengt. “De tijd van waarschuwen is voorbij”, aldus burgemeester Michel.

Schade en verstoring

“Ik vind het ontzettend belangrijk dat we gezamenlijk gehoor geven aan de klachten van overlast in ons mooie natuurgebied, waarbij overlast gepaard gaat met onveiligheid op het water. Dit vaarseizoen ervaren de inwoners van Wormerland meer overlast op en rondom het water, waarbij het opvalt dat vooral jeugdige schippers snelle motorboten besturen.” Miriam ten Haaf van Natuurmonumenten en Frank Onwezen van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord benadrukken dat te snel varen ook schade aan en verstoring van de natuur veroorzaakt. “Te hard varen gaat namelijk vaak gepaard met geluidsoverlast en verstoring en beschadiging van de flora en fauna langs de vele oevers in dit N2000 gebied”, legt Frank Onwezen uit.

Oproep ouders: praat over vaarregels

De burgemeester roept ook ouders van jeugdige schippers op om de vaarregels met hun kinderen te bespreken en vooral alert te zijn dat hun kinderen zich aan de vaarregels houden. “Zo zorgen we er met elkaar voor dat op en rondom het water het plezier en veilig recreëren is”, aldus burgemeester Michel. Er zijn drie bekeuringen uitgedeeld en twee jonge schippers worden aangemeld bij Stichting Halt om via een leertraject oorzaak en gevolg van hun vaargedrag te leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio