15.8 C
De Bilt

Veel kinderen doen vrijwillig klusjes voor anderen

Amsterdam – Er wordt veel onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk. Maar hoe graag doen kinderen eigenlijk vrijwillig iets voor een ander, zonder daar voor betaald te krijgen? Kindertijdschrift Samsam vroeg het 787 kinderen van 7 tot 12 jaar. En wat blijkt: 40% doet wel eens vrijwillig een klusje voor een ander. Van de kinderen die dat nog niet doen, zou 75% dat wel willen.

Ouderen populair

Op de vraag voor wie ze dan klusjes doen, antwoordt de helft dat zij dit voor ouderen doen. Zoals Mijntje (12) uit Engelen die elke maand gaat eten met eenzame ouderen: “Ik hoef eigenlijk niet eens zoveel te doen. Dat ik er ben, is al genoeg.” Daarnaast doet 1 op de 3 kinderen weleens iets voor de buren. Het liefst verzorgen ze dieren of helpen ze met de boodschappen.

Vrijwilligerswerk verplicht of niet?

Moet vrijwilligerswerk een verplicht onderdeel worden van het lesaanbod op de basisschool? 40% vindt van wel. Maar nog meer kinderen (55%) vinden dat elke leeftijdsgenoot in zijn vrije tijd af en toe iets voor een ander moet doen, zonder daarvoor betaald te krijgen. Ook volwassenen zouden dit eens per maand moeten doen, vindt 40%.

Hoofdredacteur van Samsam, Henrike van Gelder: “Dat er zoveel kinderen aan vrijwilligerswerk doen, vind ik verrassend en vooral goed nieuws. Het bewijst maar weer dat kinderen heel betrokken zijn en graag iets voor een ander doen. Overigens valt diezelfde klusjesbereidheid in huiselijke kring nog wel eens vies tegen, weet ik uit eigen ervaring, haha.”

Week van Burgerschap

Tijdschrift Samsam voerde dit onderzoek uit in aanloop naar de Week van Burgerschap, die van 21 t/m 25 mei voor het eerst plaatsvindt. Het doel van de week is het onderwijs te inspireren om meer tijd te besteden aan burgerschapsvorming in de klas. Bij deze eerste editie staat ‘participatie’ centraal. Deze editie van Samsam heeft daarom als thema ‘mijn buurt’ en staat vol met verhalen van kinderen die iets doen voor mensen in hun buurt.

Thijs (11) uit Delft heeft wel een tip voor kinderen die ook iets voor een ander willen doen: “Verdeel de taken! Ik maakte met vrienden het tuinpad van de buurman schoon. We hadden ook nog eens veel plezier.” Bij deze uitgave van Samsam is lesmateriaal bijgevoegd met burgerschapsopdrachten voor het basisonderwijs.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau ‘Kien Onderzoek’ onder 787 kinderen tussen de 7 en 12 jaar, middels een online enquête.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio