22.4 C
De Bilt

Uitbreiding gebied Verblijfsontzegging ”Ook Burgemeester in ‘t Veldpark toegevoegd”

De gemeente heeft besloten om ook in het Burgemeester in ’t Veldpark het beleid van verblijfsontzeggingen in te voeren. Hiermee krijgen Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en de politie de mogelijkheid om ook hier verblijfsontzeggingen op te leggen. Dit is een bestuurlijk handhavingsinstrument waarmee kortdurend de toegang voor een bepaald gebied kan worden ontzegd. In dit geval geeft dit de politie en handhavers in het park een extra instrument om mensen die overlast veroorzaken door te sturen naar het inloophuis dat in juni open gaat.

In en om het park ervaren omwonenden al tijden structureel overlast. Er is sprake van hinderlijk en grensoverschrijdend gedrag, vandalisme, geluidsoverlast, verdovende middelen gebruik (drugs, alcohol, lachgas), verontreiniging van de omgeving en personen die bedelen.

Verblijfsontzegging

“Mensen moeten zich veilig voelen op straat”, zegt burgemeester Jan Hamming. “Het is belangrijk dat we daar zo goed mogelijk tegen op kunnen treden. Zowel politie als gemeentelijk handhavers treden op tegen overtredingen en strafbare feiten en houden actief toezicht, maar zij merken dat het enkel uitdelen van boetes niet werkt. We denken dat de verblijfsontzegging wel kan helpen om deze overlast tegen te gaan en denken daarmee het veiligheidsgevoel op straat te vergroten”.

Waarschuwing vaak voldoende

Omdat op verschillende plekken in Zaanstad inwoners, ondernemers en bezoekers op straat structureel overlast ervaren, voerde de gemeente het zogenoemde “beleid verblijfsontzeggingen” eerder al in voor het centrum van Zaandam, bij het Kaaikhof in Assendelft en bij sporthal De Tref in Zaandam. De afgelopen tijd konden boa’s en de politie de verblijfsontzegging al opleggen in de bovengenoemde gebieden. Zij merken dat het uitreiken van een waarschuwing van een verblijfsontzegging vaak al het beoogde effect heeft en beter werkt dan het uitschrijven van een boete. De overlastgever verlaat het gebied en is in veel gevallen minder snel geneigd om dezelfde overtreding opnieuw te begaan. Daarmee is het een efficiënt middel om gericht en proportioneel op te treden tegen structurele overlastgevers.

Sinds het begin van de uitbreiding (sinds 1 december 2022) zijn er 12 verblijfsontzeggingen opgelegd. De politie heeft 44 waarschuwingen uitgereikt en de boa’s 36 waarschuwingen. Het grote aantal waarschuwingen versus het kleine aantal opgelegde verblijfsontzeggingen laat ook zien dat de waarschuwing in veel gevallen al voldoende is om herhaling van een overtreding te voorkomen.

Werkwijze

Op het moment dat iemand overlast geeft kunnen politie of boa’s een waarschuwing van een verblijfsontzegging uitreiken. Begaat de persoon in kwestie dan nogmaals een overtreding dan wordt hem daadwerkelijk een verblijfsontzegging opgelegd. Als de persoon dan alsnog in het gebied komt dan wordt hij/zij aangehouden en volgt een proces-verbaal wegens een overtreding van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht. De strafrechtelijke afhandeling van deze strafbepaling ligt vervolgens bij het Openbaar Ministerie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio