14.8 C
De Bilt

Verkeersmaatregelen Badhoevedorp aangepast door gemeente Haarlemmermeer 

Vanaf vrijdag 15 september 2023 rijdt buslijn 195 in Badhoevedorp niet meer over de Sloterweg maar over de Pa Verkuijllaan. Ook komt er een verbod voor vrachtverkeer op de Robert Kochstraat en de Sloterweg. Het invoeren van deze maatregelen was een nadrukkelijke wens van de gemeenteraad. De gemeente nam deze week een verkeersbesluit over de maatregelen.

Verkeer in Badhoevedorp

Inwoners van Badhoevedorp en leden van de gemeenteraad hebben wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer laten weten dat ze zorgen hebben over de verkeersveiligheid in het dorp. Dat kwam onder anderen in de raadssessie van 13 juli 2023 over ‘Verkeer in Badhoevedorp’ naar voren. Als antwoord op die zorgen stuurde wethouder Ruigrok voor de zomer een brief naar de gemeenteraad. Daarin deed zij een aantal toezeggingen om de verkeersveiligheid te verbeteren en overlast te beperken.

Routewijziging buslijn 195 vanaf 15 september

Vanaf december 2022 werd de Sloterweg onderdeel van de busroutes door Badhoevedorp. Tot december 2022 was dat ook de Pa Verkuijllaan. Veel inwoners en raadsleden gaven bij de wethouder aan die route meer geschikt te vinden. Naar die wens is geluisterd en daarom rijdt buslijn 195 vanaf 15 september 2023 weer over de route via de Pa Verkuijllaan. Dat heeft de volgende gevolgen:

·      De halte Badhoevedorp Centrum (in beide rijrichtingen) en – voor buslijn 195 – de halte Badhoevedorp Oost op de Schipholweg (richting Amsterdam) komen te vervallen.   

·      De haltes Rooms-Katholieke Kerk en de halte Badhoevedorp Oost richting Amsterdam op de Pa Verkuijllaan (in tegengestelde rijrichting) zijn de vervangende haltes.  

Connexxion heeft de route op de website inmiddels aangepast: Storingen en omleidingen (connexxion.nl)

Niet zonder slag of stoot

Bovenstaande laat zien dat het aanpassen van een bus route nogal wat voeten in de aarde heeft en dat zo’n besluit niet zomaar genomen kan worden. Ook zijn bij het aanpassen van een busroute kosten verbonden voor de gemeente. Daar moet de gemeenteraad geld voor vrijmaken.

Vrachtwagenverbod voor Robert Kochstraat en Sloterweg

Naast de omlegging van de buslijn komt er een verbod voor vrachtverkeer op de Robert Kochstraat en de Sloterweg, tussen de Keplerstraat en de Zeemanlaan. Er wordt daarbij een uitzondering gemaakt voor bestemmingsverkeer. Dit omdat winkels en bedrijven in het dorp nog wel bevoorraad moeten kunnen worden. Daarnaast is het nodig dat bouwverkeer en leveranciers bij de nieuwbouw in de wijk Quatrebras kunnen komen.

Borden vrachtwagenverbod

De borden voor het vrachtwagenverbod worden zo snel mogelijk na 18 september 2023 door de gemeente geplaatst. Het verbod blijft in elk geval geldig tot de tussenevaluatie van het Verkeersstructuurplan Badhoevedorp. Dit Verkeersstructuurplan is de basis voor het inrichten van de woon- en leefomgeving in het dorp. Met afspraken over wat in de toekomst de belangrijkste wegen van het dorp zijn.

Oproep: Bemoei je ermee!

Een plan van aanpak voor de tussenevaluatie van het Verkeersstructuurplan volgt eind dit jaar. Wethouder Ruigrok vraagt iedereen om mee te denken over hoe het beter kan met de bereikbaarheid in Badhoevedorp:

‘We gaan het Verkeersstructuurplan samen met de Dorpsraad breed evalueren. Ik roep iedereen daarom op om mee denken. Bemoei je ermee! Hoe kunnen we de bereikbaarheid van het dorp nou zo goed mogelijk, voor in de toekomst, voor elkaar krijgen?’ 

Inwoners, ondernemers maar ook busreizigers die willen meedenken kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar omgevingsmanager Like van Hulten, via badhoevedorp@haarlemmermeer.nl. Graag vermelden in het onderwerp ‘Meedenken verkeer Badhoevedorp’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio