8.5 C
De Bilt

Verkeersmaatregelen IJmuiderslag vanwege wateroverlast

Gemeente Velsen neemt verkeersmaatregelen vanwege de wateroverlast bij IJmuiderslag. Ook komen er extra pompen om sneller water weg te kunnen pompen.

De wateroverlast bij IJmuiderslag wordt veroorzaakt door een zeer hoge stand van het grondwater. Doordat er langdurig veel regen is gevallen, is de grond verzadigd met water. Omdat de T-kruising van de Heerenduinweg met IJmuiderslag het laagste punt in dit gebied is, stroomt het grondwater vanuit de duinen hierheen.

Woensdag 3 januari is er een pomp geplaatst om het overtollige grondwater weg te pompen naar een naastgelegen duinvallei ten noorden van de Heerenduinweg. Hierdoor begint het water al langzaam te dalen.

Op vrijdag 5 januari komt er een extra pomp om het overtollige grondwater sneller af te kunnen voeren. Mogelijk komt hier nog een extra pomp bij.

Verkeersmaatregelen IJmuiderslag

Door het vele water is de weg en de belijning minder goed zichtbaar. Wanneer automobilisten voorzichtig rijden, is er geen extra gevaar voor de verkeersveiligheid. Met borden en een tekstkar op de kruising van de Heerenduinweg en de Kruisberglaan worden automobilisten geïnformeerd over de wateroverlast.

Toch blijkt dat er automobilisten zijn die met hoge snelheid door het water rijden. Daarom neemt gemeente Velsen vanaf vrijdagmiddag 5 januari de volgende maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten en minder uitnodigen tot hard rijden:

  • Een tijdelijke verkeersmaatregel waarbij een maximum snelheid van 30 km per uur geldt;
  • Het plaatsen van rood-witte mobiele geleidebakens waardoor de weg smaller wordt. Hierdoor is duidelijk waar de weg loopt en nodigt het minder uit tot hard rijden.

Daarnaast komt er een extra waarschuwingsbord voor fietsers.

Kan nog maanden duren voordat wateroverlast helemaal weg is

De verwachting is dat het nog weken tot maanden duurt voordat er helemaal geen wateroverlast meer is. Naast de tijdelijke maatregelen onderzoekt de gemeente opnieuw of het mogelijk is een vergunning te krijgen om de gewenste permanente oplossing te realiseren: een afvoerbuis voor het grondwater richting het binnenmeer.

Gemeente Velsen houdt de situatie bij IJmuiderslag goed in de gaten. Mocht er komende week vorst komen waardoor een gevaarlijke verkeerssituatie ontstaat, dan neemt de gemeente verdere maatregelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio