14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Verkoelende bomen voor Zaanse basisscholen

Gemeente Zaanstad – Zaanstad geeft Zaanse basisscholen 20 bomen cadeau. Bomen bieden schaduw bij hitte en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien. Groen in de openbare ruimte en particuliere tuinen wordt belangrijker nu het in de stad als gevolg van klimaatverandering warmer en natter wordt.

Tegels houden op warme dagen warmte vast. In het voorjaar en de zomer van 2018 hebben we gemerkt dat het langere periodes erg warm kan zijn. Een boom zorgt voor verkoeling, net zoveel als 10 airco’s. Bomen houden bovendien langer water vast, halen fijnstof en CO2 uit de lucht en dragen bij aan gezonde schoolpleinen.

Kwetsbaar

‘Kinderen en ouderen zijn het meest kwetsbaar bij hitte in de stad,’ licht wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers toe. ‘We willen ouders en kinderen bewust maken van wat we gezamenlijk kunnen doen om Zaanstad een klimaatbestendige stad te maken. Een stad die voorbereid is op hogere temperaturen en extremere buien.’ De bomen die Zaanstad cadeau geeft aan Zaanse basisscholen kan helpen bij het stukje bewustwording.’ 

Tegels eruit

De basisscholen zijn benaderd met een brief, flyers en posters. Ze krijgen de bomen niet helemaal voor niets. Ze moeten motiveren waarom hun school in aanmerking komt voor een fraaie boom. Onder meer moeten de scholen aangeven waar op het schoolplein verkoeling wenselijk is en hoeveel ‘warme’ tegels eruit gaan om plaats te maken voor de boom.

Gezond schoolplein

De scholen kunnen kiezen uit bomen met een bladerdek; een eik, fladderiep, amberboom of esdoorn. Ambtenaren van de gemeente Zaanstad beoordelen waar de bomen het meest bijdragen aan een klimaatbestendig en gezond schoolplein. Zij bepalen uiteindelijk welke 20 scholen een boom cadeau krijgen. In de Zaanse Bomenweek van maandag 11 t/m vrijdag 15 maart worden de bomen bij de gelukkige winnende scholen geplant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio