21.2 C
De Bilt

Vier scenario’s voor de toekomst van de Belvedère

Er worden vier scenario’s voor de toekomst van de Belvedère voorgelegd aan de gemeenteraad van Heemstede. In december 2018 ontving de gemeente een schenking van €500.000 voor de bouw van de Belvedère in wandelbos Groenendaal. Bij de uitwerking van de plannen voor de nieuwe Belvedère bleek een extra financiële bijdrage noodzakelijk om te bouw te kunnen realiseren. Het financiële tekort wordt vooral veroorzaakt door verschillende prijsstijgingen.

Vier scenario’s

De vier scenario’s zijn: 1. Afscheid nemen van de schenking en de bouw Belvedère niet realiseren, 2. de bouw Belvedère zonder inzet gemeenschapsgeld realiseren, 3. De bouw Belvedère volgens het ontwerp ‘de Wandeling’ met inzet van gemeenschapsgeld realiseren 4. De bouw Belvedère met vereenvoudigd ontwerp en aanpassingen op ‘De Wandeling’ realiseren. Daarbij vervalt de binnentrap.

Kosten

Aan ieder scenario zijn kosten verbonden. De goedkoopste optie is om de bouw in aangepaste vorm te realiseren (scenario 4). Dat betekent dat er € 96.000 aan extra bouwkosten gemaakt moeten worden. De duurste optie is om van de bouw af te zien. Deze optie kost minimaal € 260.000.  Wanneer de gemeente de schenking teruggeeft aan de erfgenamen van de schenkers moet zij 30% schenkingsbelasting (€150.000) betalen. Dat komt bovenop de tot nu toe gemaakte ontwerpkosten van €110.000 (begrote ontwerpkosten waren 100.000 Euro). Daarnaast is het niet nakomen van de belofte aan de (overleden) schenkers een zwaarwegend dilemma.

Dilemma gemeenteraad

Wanneer de gemeenteraad kiest voor het derde scenario ‘de bouw van de Belvedère volgens ‘De Wandeling’ met inzet van gemeenschapsgeld’ moeten er €138.000 aan kosten worden gedekt. Dat kan gevolgen hebben voor andere projecten of initiatieven. De beheerskosten als de gemeente de bouw wel realiseert, komen uit op € 1.000 per jaar. De beheerkosten kunnen uit het schenkingsbudget worden betaald.

Wethouder Eveline Stam:  ‘Helaas leiden alle scenario’s tot overschrijding van het budget van de gift. Het college vindt een gesprek met de commissie belangrijk om zorgvuldig de volgende stap te kunnen zetten. Het is van belang om het gedachtegoed en de doelstelling van de schenker te betrekken bij de uiteindelijke keuze.’

De Belvedère

De Belvedère blijft een belangrijk symbool voor de rijke geschiedenis van Heemstede. Natuurbeheer en cultuurhistorie zijn belangrijke pijlers in wandelbos Groenendaal. Op 21 april 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Nieuwe Belvedère” vastgesteld. De omgevingsvergunning voor de bouwwerkzaamheden is op 11 augustus 2022 verleend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio