14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Vosse- en Weerlanerpolder gereed voor komst Weidevogels

Hillegom – Om weidevogels het naar de zin te maken is in de Vosse- en Weerlanerpolder in Hillegom een perceel klaargemaakt voor de komst van de weidevogels. Met de komst van de plas dras pomp op zonne-energie wordt het waterpeil in dit gebied gereguleerd.

Goede broedresultaten

In 2017 heeft het Zuid-Hollands Landschap voor het eerst 3 hectare land in de Vosse- en Weerlanerpolder onder water gezet om een voedselplek te creëren voor de weidevogels. Dit heeft geresulteerd in een voedingsrijke bodem voor de weidevogels en mooie broedresultaten. “De resultaten waren zo goed, dat we in 2018 opnieuw ons uiterste best doen om het de weidevogels zo goed mogelijk naar de zin te maken”, aldus Maarten Laming, boswachter bij Het Zuid-Hollands Landschap.

Eigen waterpeil

Het drassige perceel heeft een enorme aantrekkingskracht voor weidevogels, zoals grutto’s, kieviten en tureluurs. Wormen kruipen in dit natte land eerder naar boven, en daar kunnen vogels veel makkelijker met hun snavel bij komen. Om de drassige bodem te behouden heeft het Zuid-Hollands Landschap onlangs een plas dras pomp op zonne-energie geplaatst.

“Het perceel heeft zijn eigen waterpeil. En dat biedt voordelen. Een hoger waterpeil is de sleutel tot een goed weidevogelbeheer. We stemmen dat peil daarom volledig af op de wensen van weidevogels. Als het te laag is pompt de plas dras pomp automatisch – vanuit de naastgelegen sloot – extra water het perceel binnen.”, vertelt Maarten Laming.

Ideale plek voor verschillende vogels

Ook in de omliggende percelen is het goed toeven voor weidevogels. De droge percelen zijn ideaal om op te broeden. Bloemrijke weilanden trekken weer veel insecten aan, een belangrijke voedselbron voor jonge weidevogels. En de kuikens vinden er beschutting. Daarom zijn dit soort gebieden zo ontzettend belangrijk voor ze. Ook aan minder bekende weidevogels is gedacht. Soorten als veldleeuwerik en graspieper houden weer van wat hoger gras en ruigten. Om de weidevogels voldoende rust te bieden is per 1 maart 2018 het struinpad afgesloten. 

Uniek natuurgebied

Aan de noordkant van Hillegom vind je de Vosse- en Weerlanerpolder (ruim 20 hectare). Het is een uniek natuurgebied, rijk aan planten en vogels. Het is ook een gebied met een lange geschiedenis. De Weerlanerpolder werd gesticht in 1631; de Vossepolder twee jaar later. In 1651 werden ze samengevoegd. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio