17.6 C
De Bilt

Vaandeldrager vrouwengeschiedenis en vrouwenemancipatie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Amsterdam – Op maandag 22 juni is Zonneke Matthée benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Marjolein Moorman. Matthée wordt geëerd voor haar onbezoldigde activiteiten op het gebied van onderwijs, vrouwengeschiedenis en vrouwenemancipatie. Ze leverde hierbij een belangrijke bijdrage aan de kennis van en aandacht voor de positie van vrouwen in de samenleving.


Zonneke Matthée (1944) merkte tijdens haar werk als lerares geschiedenis dat de geschiedschrijving zich grotendeels beperkte tot de geschiedenis van mannen. Ze bracht daarom in haar lessen de rol en positie van vrouwen in de geschiedenis onder de aandacht om haar leerlingen te inspireren.

Vrouwengeschiedenis

Als lerares geschiedenis, en in tal van besturen en overleggen, zette Matthée zich in voor de verandering van het curriculum: in het Landelijk Overleg Vrouwengeschiedenis, in het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum, als eerste vrouwelijke voorzitter van de vereniging voor docenten geschiedenis, en als lid van de subgroep Staatsinrichting van de staatscommissie Herziening Eindexamen Geschiedenis en Staatsinrichting. Ook zorgde ze ervoor dat vrouwengeschiedenis in 1990 en 1991 voor het eerst in de eindexamens werd behandeld.


Later ging ze aan de slag als zelfstandig onderzoeker, om onderzoek te verrichten naar de beweegredenen en rollen van vrouwen in de vrouwelijke variant van de NSB, de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie. In 2007 publiceerde zij “Voor Volk en Vaderland, vrouwen in de NSB 1931-1948”. In 2013 verscheen haar tweede boek “Verzwegen levens, vrouwen uit een fout gezin”.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio