8.6 C
De Bilt

Vuurwerkregels 2023-2024: zwaar knalvuurwerk ook in Aalsmeer verboden

Ieder jaar vinden helaas incidenten met vuurwerk plaats tijdens de jaarwisseling. Om het aantal ongelukken terug te dringen, zijn er regels voor het bezit en afsteken. Sinds 2020 zijn knalvuurwerk en vuurpijlen verboden. Alleen bepaalde ‘lichtere’ soorten mogen nog worden afgestoken. Dit mag in Aalsmeer vanaf 18.00 uur op 31 december 2023 tot 02.00 uur op 1 januari 2024.

Niet toegestaan

Het is niet toegestaan het volgende vuurwerk af te steken: zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan

Dit mag wel worden afgestoken: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Verkoop

Koop alleen bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk in de categorie F2 toegestaan. Verkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Omdat 31 december op een zondag valt, geldt dit niet als verkoopdag. Op diezelfde dagen mag u het in het buitenland kopen, als het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag maximaal 25 kilo worden vervoerd.

Carbidschieten

Het zogeheten carbidschieten wordt in Aalsmeer op 31 december alleen buiten de bebouwde kom gedoogd. De brandweer en de Onderzoeksraad voor veiligheid waarschuwen voor de gevaren van carbidschieten, zowel voor de gebruikers als voor de omgeving. Het deksel of de bal kan te hard worden vastgeslagen in de opening van de bus, waardoor hij ontploft. Ook kan schade of letsel ontstaan door deksels of ballen die van de bus worden geschoten.

Vuurwerkvrije zones

Het afsteken van vuurwerk is strafbaar in parken, op schoolpleinen, in de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen) en in de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges en dierenasiels).

Straffen en boetes

Illegaal vuurwerk (categorie F3 en deels F2) kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Ook het afsteken van legale producten (categorie F1 en deels F2) buiten de aangegeven tijden of in beschermde, vrije zones is strafbaar. Carbidschieten binnen de bebouwde kom, of op een andere dag dan 31 december, is eveneens strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Melden

Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio