12.7 C
De Bilt
zondag, 23 juni 2024

Wapens geen prijs op Zaanse kermis

Vanaf dit jaar worden er geen (imitatie)wapens meer als prijzen gegeven op de kermis in Zaandam. Dit heeft de gemeente afgesproken met de exploitanten van de kermis. “De kermis is een plek voor plezier”, laat burgemeester Jan Hamming weten. “Ook in de gemeente Zaanstad genieten veel inwoners, van jong tot oud, jaarlijks van geweldige attracties en de feestelijke sfeer. Dat moet ook zo blijven. Helaas was de kermis ook een plek waar je (nep)wapens kon winnen. Zeker gezien alle geweldsincidenten die er afgelopen jaren onder Nederlandse kinderen en jongeren plaatsvinden willen we dat niet meer. Daarom hebben we met de kermis afgesproken dit jaar geen wapens als prijs toe te staan”.  

Ook extra inzet op veiligheid

Naast de afspraken over de prijzen wordt er extra ingezet op andere zaken om de veiligheid op en rond de kermis te vergroten. Zo komt er tijdelijk cameratoezicht tijdens de kermis op de Burcht. Op die manier kan verscherpt toezicht worden gehouden en kan er bij incidenten sneller worden ingegrepen. Het heeft bovendien een preventieve werking.

Ook worden de tassen van (alle) bezoekers, die in de avond het terrein van de kermis op willen, gecontroleerd op wapens en verboden middelen als alcohol en drugs.

Incidenten als vorig jaar voorkomen

“Vorig jaar zijn er enkele vervelende incidenten geweest”, zegt Hamming. “Dit jaar willen we een veilige en vreedzamere kermis. Met de preventieve werking van de camera en het fouilleren zetten we hierin een stap. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over surveilleren van boa’s en politie. Met al deze maatregelen hebben we beter zicht op het plein en kunnen we, als dat nodig is, sneller ingrijpen”.

“Alle wapens de stad uit”

Zaanstad wil het aantal geweldsincidenten zoveel mogelijk terug dringen. Zeker de incidenten waarbij wapens in het spel zijn. Hiervoor zet de gemeente, in samenwerking met partners zoals de politie, verschillende middelen in zoals het messenverbod en preventief fouilleren. De wapenvrije kermis is opnieuw een signaal.

Zorgen over wat er allemaal over straat circuleert

“Alle wapens moeten de stad uit”, vindt de burgemeester. “Ik maak me zorgen over het aantal wapens wat op straat circuleert. Mensen, vaak jongeren, hebben veel te vaak een mes op zak en dat is onacceptabel en levensgevaarlijk. We moeten het niet normaal vinden om wapens te kunnen winnen bij spellen voor kinderen. Of dit nu echte messen zijn of namaak-vuurwapens. Ze moeten zoveel mogelijk geweerd worden uit onze samenleving. De drempel voor onze jeugd om aan een wapen te komen moeten we verhogen, niet verlagen. Het is dan dus ook niet normaal een wapen als prijs te krijgen op de kermis. Een wapen is geen prijs”.

Niet als prijs toegestaan

Voorafgaand aan de kermis is er een schouw om te bekijken welke prijzen de verschillende exploitanten hebben. Daarnaast vindt er regelmatig controle plaats. Alle soorten imitatie- en speelgoed vuurwapens, slag- of stoorvoorwerpen en (zak)messen en dolken zijn verboden tijdens de kermis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio