1.7 C
De Bilt

WatZr-campagne start met verspreiding van duizenden bloemzaadjes in Noord-Holland

Noord-Holland Met het verspreiden van duizenden bloemzaadbommetjes in 28 gemeenten in Noord-Holland is vandaag de WatZr-campagne gelanceerd. De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Het doel is inwoners aan te zetten tot watZrs: kleine, simpele acties in en om het huis die opgeteld het risico op wateroverlast, watertekort en hittestress verminderen en bijdragen aan een duurzame waterketen. Met deze campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen.

Kleine acties tegen klimaatverandering

Wessel Breunesse, wethouder Klimaatadaptatie: “Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. De gevolgen merken we allemaal: droog gras, overlopend riool of bomen die omwaaien door noodweer. In Zaanstad nemen we al veel maatregelen, die staan beschreven in ons uitvoeringsplan Klimaatadaptatie. Maar ook de inwoners kunnen iets doen. Wij willen hen hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren. We willen zoveel mogelijk watZrs in de gemeente, want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van deze gevolgen.” Wethouder Breunesse verspreidde bloemzaadbommetjes op de Hemmes in Zaanstad.

Een watZr

Een watZr kan van alles zijn: bijvoorbeeld één tegel vervangen door een plantje, of de emmers buiten zetten omdat het vanmiddag hard gaat regenen en volgende week droog is, of het gebruik van een gieter in plaats van een tuinslang op warme dagen. e campagne bestaat uit een website: www.watzr.nl met informatie, inspiratie en tips. Ook is er een toolkit met daarin campagnemateriaal om aan de slag te gaan met het project.

WatZr
Wethouder Wessel Breunesse met de bloemzaadbommetjes Foto: Pascal Fielmich

Over Samen blauwgroen

De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio