8.9 C
De Bilt

We staan alleen, maar toch samen stil bij 4 en 5 mei in Heemstede

Heemstede – Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering. Inwoners worden van harte uitgenodigd om op 4 mei de vlag niet alleen na 18.00 uur, maar de hele dag halfstok te hangen. En op 5 mei mag heel Heemstede rood-wit-blauw kleuren met overal de vlag in de top!

Anders herdenken in Heemstede

De gebruikelijke herdenking op de Vrijheidsdreef in Heemstede gaat niet door, maar we nodigen u van harte uit op een eigen moment een bloem of steen leggen bij de monumenten (uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen). Daarnaast is het vanaf 3 mei mogelijk virtueel een bloem te leggen bij de oorlogsmonumenten, via de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen (Zoek bij ‘Oorlogsmonumenten’ op Heemstede).

Thuis Taptoe en Wilhelmus

Het Nationaal Comité nodigt bespelers van blaasinstrumenten uit om ’s avonds tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Om 19.58u en 30 seconden is dan niet alleen op de televisie maar ook in zoveel mogelijk huizen het Taptoesignaal te horen.  Zie voor meer informatie inclusief bladmuziek de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (https://www.4en5mei.nl/voor-organisatoren/). Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur zingen we natuurlijk allemaal thuis het Wilhelmus mee.

Toespraak burgemeester

Burgemeester Astrid Nienhuis zal de 4 mei toespraak opnemen. De video van deze toespraak verschijnt in de loop van 4 mei op www.heemstede.nl. Verder staat zij ook op andere manieren stil bij de Heemsteedse slachtoffers; een impressie hiervan wordt rond 18.00 uur online geplaatst.

Actie scouts: Iedereen draagt een steentje bij aan de herdenking #herdenkingssteentjes

De Heemsteedse scouts ondersteunen elk jaar de 4 mei-herdenking. Voor dit jaar hebben ze een mooi alternatief bedacht: ze zamelen beschilderde herdenkingssteentjes in. De steentjes worden vervolgens op 4 mei in de vorm van een fakkel gelegd bij de monumenten op de Vrijheidsdreef.

Dus doe mee! Beschilder een steentje in de kleur rood, wit of blauw, of zet hierop de naam van een oorlogsslachtoffer. Laat dit vanaf 28 april achter in de bak op een van de inzamelplekken:

  • Raadhuis, Raadhuisplein 1, naast de hoofdingang
  • WIJ De Luifel,  Herenweg 96, thv ingang van WIJ Heemstede
  • WIJ Heemstede Princehof, Glipperweg 57
  • Snackbar Bij Oma Thuis, Roemer Visscherplein 27 , naast de ingang
  • Clubhuis Roeivereniging Het Spaarne, Marisplein 5, thv ingang clubhuis
  • Clubhuis Scouting WABO,  Over het bruggetje bij de Ritzema Boskade thv nr 11
  • Scouting Graaf Bernadotte, zij-ingang aan de Glipper Weg 199, voor aan de weg
    bij de monumentale zuilen

De scouts halen alle #herdenkingssteentjes op 3 mei op en zorgen ervoor dat er op 4 mei op de Vrijheidsdreef een mooi kunstwerk verschijnt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio