17.5 C
De Bilt

Week van het Verkeer met feestelijke kick-off geopend door wethouder Ruigrok

Haarlemmermeer – Op maandag 11 maart kon je er niet omheen, het feestelijke startsein voor de Week van het Verkeer 2024 in de Vervoerregio Amsterdam (VRA). De zevende editie van de activiteitenweek heeft het thema ‘Hoe snel ga jij?’. Met de slow biking challenge lieten kinderen zien dat het een hele kunst is om zo langzaam mogelijk te fietsen. Misschien wordt dit wel de nieuwste trend. De Week van het Verkeer is van 11 t/m 15 maart, met speciale verkeersactiviteiten op 70 scholen in de Vervoerregio.

Wethouder Marja Ruigrok, wethouder Verkeer & Vervoer en lid van het dagelijks bestuur van de VRA, verzorgde de kick-off op VBS de Brandaris in Hoofddorp. Mascotte Stoppie sierde het schoolplein met wapperende vlaggetjes en grote spandoeken. Aan ouders en verzorgers was ook gedacht, zij konden de opening bijwonen onder het genot van een heerlijke kop koffie, gereserveerd door de barista van de mobiele koffiebar. Uit handen van de wethouder kreeg directeur Lisette Braaksma het Verkeerslabel uitgereikt: Ster in het Verkeer.

Ster in het Verkeer

De ster is een beloning voor alle inspanningen die de school heeft geleverd op het gebied van verkeersveiligheid. Grote publiekstrekker was de slowbiking challenge: wie is er het beste in superlangzaam gaan op de fiets. Probeer dat zelf maar eens! De kids vonden het maar al te leuk: “Ik heb nog nooit zóooo langzaam gefietst, zou wel grappig zijn als iedereen dit zou doen op het fietspad. Zijn we veel meer relaxed.”

Educatieve verkeerslessen tijdens Week van het Verkeer

Tegelijkertijd met deze kick-off zijn alle 70 deelnemende scholen in de Vervoerregio Amsterdam van start gegaan met zo’n 240 leuke en educatieve verkeerslessen. Iedere school heeft een activiteitenbox ontvangen met lesmaterialen, de Verkeerskrant, posters, spandoek, stickers en frisbees. In een interactieve video met Mo en Mila in de hoofdrol gaan kinderen aan de slag met vragen over allerlei uitdagende verkeerssituaties die voorbijkomen. Alles over de Week van het Verkeer 2024 is te vinden op www.verkeerenmeer.nl/weekvanhetverkeer.

Kick-off met wethouder Ruigrok
Kick-off met wethouder Ruigrok – Beeld: gemeente Haarlemmermeer

Thema Hoe snel ga jij?

Het thema van dit jaar is ‘Hoe snel ga jij?’ en draait volledig om snelheid in het verkeer. In een wereld waar elektrische fietsen, elektrische steps en auto’s steeds sneller lijken te gaan en je elektrische voertuigen niet hoort aankomen, is het cruciaal dat kinderen en jongeren begrijpen wat er in het verkeer gebeurt. Marja Ruigrok: “Het is ontzettend fijn dat er zoveel scholen in de regio zo actief betrokken zijn bij de Week van het Verkeer.

Die extra aandacht voor verkeersveiligheid is nu belangrijker dan ooit want het wordt niet alleen steeds drukker in het verkeer maar er komen ook steeds meer stille en snelle vervoermiddelen bij.” Kinderen worden tijdens deze week niet alleen bewust gemaakt van hun eigen verkeersgedrag, maar ze doen ook kennis en vaardigheden op om veilige keuzes te maken in het verkeer.

Jongeren op voortgezet onderwijs

Ook op het voortgezet onderwijs vindt de Week van het Verkeer plaats. Op verschillende scholen zijn er verrassende acties. Er komen posters te hangen met de boodschap ‘No need for speed’ en tijdens pauzes en tussenuren worden kinderen aangesproken om hun kennis over snelheid en e-bikes en fatbikes te testen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio