9.6 C
De Bilt

‘WijCKmus’ van kunstenaar Frankey strijkt neer in nieuwe groene buurt in Pijnacker

Pijnacker-Zuid is een opvallend kunstwerk rijker: De WijCKmus. De metershoge mus, ontworpen door Amsterdamse kunstenaar Frankey, werd woensdagochtend 10 januari officieel onthuld door demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge. De 4 meter hoge en 6 meter brede ‘huismus’ staat niet alleen symbool voor het verbinden van mens en natuur, maar doet ook een eerste aanzet tot saamhorigheid binnen de nieuwe buurt.

Grenzend aan het prachtig weide-, plassen- en slotengebied de Groenzoom, lijkt de natuur voor bewoners van de WijCK straks niet ver te zoeken. Maar ook binnen WijCK staat groen en natuurinclusiviteit centraal. Met onder andere kweekkassen op de daken, weelderige binnentuinen en autovrije gebieden, wordt ingezet om de buurt een verlengstuk van het leefgebied van diverse soorten vogels, vlinders en insecten uit de Groenzoom te maken.

Frankey

Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetartpagina in PS magazine van Het Parool en zijn Lego-versie van André Hazes op de Dam – werd gevraagd een installatie te maken om meer ruchtbaarheid te geven aan de komst van de nieuwe levendige en groene, autovrije buurt. De inspiratie voor het kunstwerk was snel gevonden volgens kunstenaar Frankey: “Een woonwijk die ruimte biedt aan de natuur eromheen, is goed voor mens én dier. Mensen komen er meer tot rust en ook dieren zullen er hun plek vinden.

Deze huismus symboliseert het ultieme ‘thuisgevoel’ voor mens en dier. Een plek waar beiden in symbiose naast elkaar leven en waar saamhorigheid tussen alle soorten bewoners centraal staat. En een warmer welkom dan een plek waar iemand met open armen, of in dit geval vleugels, op je wacht met een kop koffie is toch bijna niet denkbaar, haha!”

Feestelijke onthulling WijCKmus

De onthulling van het kunstwerk markeert de start van de ontwikkeling van WijCK en de bouw van de 330 koop- en huurwoningen en vooral heel veel groen die van ‘WijCK’ een echte woonwijk gaan maken. Behalve minister de Jonge en kunstenaar Frankey, waren toekomstige bewoners, wethouder van Kuppeveld (Wonen) en de ontwikkelaars van Dura Vermeer aanwezig.

De reuze mus is (tijdelijk) geplaatst op de rand van waar binnenkort de nieuwe wijk ‘WijCK’ komt te liggen. Zodra de eerste fase voltooid is, verplaatst de mus naar zijn definitieve plek: het centrale plein voor metrohalte Pijnacker-Zuid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio