Amsterdam – Er ontstaat een wildgroei aan tussenpersonen die honden uit het buitenland bemiddelen aan een adoptant. Vanwege het ontbreken van gedegen begeleiding gaan dit soort adopties nogal eens mis. Dit heeft tot gevolg dat een adoptie van een hond uit het buitenland een negatieve associatie krijgt. Ten onrechte want als de bemiddeling via een deskundige stichting plaatsvindt, is de adoptie wel vaak een succes.
Tot deze conclusie komen Stray-AFP, overkoepelde organisatie voor stichtingen die adopties begeleiden en Stichting Verhuisdieren, het online platform voor tweedekans dieren. De organisaties betreuren de wildgroei omdat de vraag naar honden in Nederland velen malen groter is dan het aanbod en deze manier van adopteren broodfok zou kunnen tegen gaan.
Eisen aan stichtingen
Zwerfdierstichtingen moeten aan tal van eisen voldoen en ook het importeren van honden uit het buitenland is aan strenge eisen gebonden. Dit waarborgt dat de honden gezond zijn en de juiste vaccinaties hebben gehad, dat er geen pups of zwangere teven worden geïmporteerd en dat aan de juiste transporteisen wordt voldaan.
Toch zijn er de afgelopen jaren variaties op het adopteren via stichtingen ontstaan. Dit hangt samen met de digitalisering van onze wereld en mensen wereldwijd via sociale netwerken verbonden zijn met elkaar. Via Facebook worden er foto’s gedeeld en wordt er een match in Nederland bewerkstelligd. De hond wordt van een foto uitgekozen en wordt direct vanuit het land van herkomst bij de adoptant geplaatst.
Hoewel de bedoelingen van alle betrokken partijen meestal goed zijn kleven er toch een aantal risico’s aan dit soort adopties.
Risico’s
Er is bij deze constructie kans dat het fout gaat op de volgende punten:
- Het risico bestaat dat er honden worden gekozen die ongeschikt zijn voor adoptie. Bijvoorbeeld instabiele angstige honden of honden met raskenmerken die minder geschikt zijn als familie- of stadshond.
- Het is bij deze constructies ook vaak onduidelijk waar de hond vandaan komt. Is hij gevonden op straat, komt hij uit het asiel, is het een gefokte hond? Onnodig om te benadrukken is dat het heel goed zo kan zijn dat deze honden het product zijn vanbroodfok.
- Omdat de hond direct vanuit het land van herkomst geplaatst wordt bij een nieuwe baas kan het zo zijn dat er sprake is van een mismatch. Dit risico is er niet als er vanuit een gastgezin geplaatst wordt.
- Wanneer er sprake is van een mismatch heeft de Facebookbemiddelaar vaak geenvangnet om de hond terug te nemen. Gevolg is dat de hond in het asiel terecht komt en hiermee van de regen in de drup belandt.
Visie van hondengedragsdeskundige
Ulrike Meder, hondengedragstherapeut bij Dogrelate en gespecialiseerd in gedragsproblemen bij honden uit het buitenland, ziet het vaak mis gaan. “Honden uit het buitenland zijn vaak een soort van ‘burn-out’. Ze hebben een zwaar leven op straat of in een asiel achter de rug, worden op een stressvol transport gezet en belanden van een vrij straatleven in een onbekend land en andere cultuur en zijn vaak niet gewend aan een leven binnenshuis. Deze transformatie vergt veel van honden en daarom zijn ervaren gastgezinnen zo belangrijk. Daar moeten de honden eerst tot rust komen en herstellen zodat hun ware karakter de ruimte krijgt. Pas dan zijn ze klaar voor een adoptie.”
Adopties die wél goed verlopen
Stray-AFP en Stichting Verhuisdieren benadrukken dat honden uit het buitenland heel goede huisdieren kunnen zijn. Voorwaarde is wel dat er gewerkt wordt met betrouwbare partijen. Beide organisaties raden nieuwe baasjes aan om te kiezen voor een organisatie die werkt met gastgezinnen zodat er een fysieke ontmoeting kan plaats vinden tussen hond en baas en er gekeken kan worden of er een klik is. Via www.verhuisdieren.nl kunnen gastgezinnen zich aanmelden en stichtingen gastgezinnen zoeken.