7.2 C
De Bilt

Woningbouw mogelijk bij Cruquius-Zwaanshoek

Haarlemmermeer – Om woningbouw mogelijk te maken zijn overeenkomsten gesloten met verschillende grondeigenaren en ontwikkelaars voor het gebied tussen de kernen Cruquius en Zwaanshoek.

Kwaliteit woningbouw staat voorop

Voor de gebiedsontwikkeling Cruquius – Zwaanshoek wil de gemeente het landschappelijk karakter van de Westflank benadrukken. Er is een programma van eisen opgesteld, waarbij gelet wordt op bijzondere woonmilieus, gebaseerd op sociale cohesie en dubbeldorpen. Thema voor het stedenbouwkundig plan voor het gebied tussen Cruquius en Zwaanshoek is ’wonen aan en in het boslandschap’: een gebied met een groen en toegankelijk karakter. Het groen zorgt er mede voor dat de dorpskernen Zwaanshoek en Cruquius van elkaar gescheiden blijven. Maar zonder goede bereikbaarheid kan er ook niet veel gebeuren.

Het is nog onbekend hoeveel woningen er in dit gebied kunnen komen. Dat ligt aan de bereikbaarheid en de ontwikkeling van het boslandschap. De omliggende regionale infrastructuur is toereikend voor maximaal 1.500 extra woningen. De grondeigenaren moeten dit echter verder uitwerken. In overleg met de provincie en de gemeenten wordt bekeken hoe de bereikbaarheid van het huidige gebied en de nieuwe ontwikkelingen vormgegeven kan worden.

Milieueffecten van woningbouw

Ander punt van aandacht is de stikstofdiscussie. Het gebied ligt binnen vijf kilometer van de waardevolle duingebieden. Dit betekent dat er extra scherp wordt gekeken naar de negatieve effecten van stikstof op deze gebieden.

Voor de gebiedsontwikkeling Cruquius – Zwaanshoek is een klankbordgroep van inwoners en ondernemers samengesteld. De dorpsraden Cruquius, Zwaanshoek en BIZ Cruquius zijn hierin vertegenwoordigd. Daarnaast is afstemming geweest met buurgemeenten Bloemendaal en Heemstede, hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Noord-Holland.

“Het begint ermee dat we met elkaar afspraken maken”, zegt wethouder Woningbouw Jurgen Nobel. “Aangezien we als gemeente de doorstroming van het verkeer belangrijk vinden, moet er nog veel gebeuren, voordat we hier de eerste paal slaan. Maar ik vind dit een belangrijke eerste stap. Samen met ontwikkelaars, bewoners en andere overheden gaan we een aantrekkelijk gebied ontwikkelen. Dat is belangrijk voor Zwaanshoek, Cruquius en Haarlemmermeer. De kenmerkende sociale cohesie en dorpsachtige opzet zal hierbij moeten worden gekoesterd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio