15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Zaanse Fokloredag met ouderwets folklorische dans

Zaandam – Traditiegetrouw wordt op de derde zaterdag van augustus de Zaanse Fokloredag op de Zaanse Schans gehouden. Kom tussen 11:00 – 16:00 uur genieten van een compleet aanbod folkloristische activiteiten in het prachtige decor van het Zaans erfgoed uit de 18e en 19e eeuw.

Ambachtsmarkt 

De Folkloredag op de Zaanse Schans staat bekend om de vele ambachten die worden gedemonstreerd. Op geen enkel ander moment vind je zoveel oude ambachten tegelijk op één plaats. Verschillende beroepen van vroeger komen tot leven; van spinsters tot mandenmakers, van papierknippers tot klompenmakers.

Tijdens de demonstraties nemen de ambachtslieden je mee in het proces van bijvoorbeeld het zeildoekweven, touwslaan, het kuipen of kantklossen. Nieuwkomer dit jaar is de sokkenbreimachine. Hoewel heel vroeger sokken ‘gewoon met de hand gebreid’ werden, kun je tijdens de Folkoredag zien hoe de sokkenbreimachine werkt. Gestippeld, gestreept of gewoon effen; het breien gaat een stuk sneller met deze machine. Of kom een kijkje nemen bij Molen de Bonte Hen, daar kun je de harenmakerij aanschouwen.

Zilversmeden

Benieuwd hoe de zilversmid te werk gaat? Kom naar de demonstratie zilversmeden. Bovendien kun je hier ook zelf aan de slag. Laat al je creativiteit los op een mooi ontwerp en ga naar huis met je eigen zilverschat.

Muziek en dans

Naast alle ambachten, staat het programma ook vol met vrolijke optredens van onder meer de Zaanse trekzakkers en Onderling Genoegen. De Zaanse Fokloredag is een gezellig evenement vol beleving, ambachten, zang en dans. Mis dit niet!     

De Folkloredag wordt gehouden op het gehele terrein van Historische Woon- en Werkbuurt de Zaanse Schans. De organisatie beveelt bezoekers aan om toch liever met het openbaar vervoer te komen. Er is wel gelegenheid om te parkeren voor wie toch met de auto komt. Dit kan op de parkeerplaats van de Zaanse Schans bij de rotonde op de Leeghwaterweg in Zaandam.

Organisatie

De Folkloredag wordt georganiseerd door alle Ondernemers gevestigd op de Zaanse Schans en Stichting De Zaanse Schans. Zij doen dit samen met vele vrijwilligers, verenigingen en gezelschappen om van deze dag jaarlijks dag een groot succes te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio