1.4 C
De Bilt

Zaanse hoogspanningsmasten worden niet verplaatst

Zaanstad – De hoogspanningsmasten in Zaanstad worden niet verplaatst. Dat heeft het college van B&W besloten. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Uit een haalbaarheidsonderzoek dat TenneT in samenwerking met ProRail deed naar het verplaatsen van enkele hoogspanningsmasten in Zaandam blijkt dat dat niet haalbaar is. Dat is jammer, want ruimtelijk gezien zou dat wel het meest wenselijk zijn. We volgen hun advies op.’

In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen, waaronder 11 appartementen in het appartementencomplex ‘de Dikkert’ aan de Westzijde te Zaandam.

Duur, technisch lastig en grote risico’s

TenneT concludeert dat het verplaatsen van de hoogspanningsmasten binnen het onderzochte gebied niet haalbaar is omdat:

– de kosten hoger zijn dan de kosten voor de uitkoop van de woningen;
– de verplaatsing van de masten ruimtelijk moeilijk inpasbaar is en technisch lastig te realiseren is;
– er grote risico’s zijn voor de leveringszekerheid van stroom gedurende de werkzaamheden;
– er veel fysieke- en veiligheidsmaatregelen nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Uitkoopregeling

Vanwege de zorgen van bewoners in de directe nabijheid van hoogspanningsmasten, is het ministerie van Economische Zaken op 1 januari 2017 gestart met een uitkoopregeling voor huizen die loodrecht onder hoogspanningsverbindingen staan. Deze regeling duurt tot 31 december 2021. Van woningen die door de gemeente zijn aangekocht, moet de woonbestemming worden afgehaald. Onder de rijksregeling heeft de gemeente inmiddels 15 van de 52 woningen aangekocht. 

Alternatieven

Naast de Uitkoopregeling biedt het Rijk ook de mogelijkheid om alternatieven te onderzoeken. Dit geldt alleen voor stedelijke gebieden, waar de verwachting is dat de alternatieve mogelijkheden niet duurder zijn dan de totale kosten voor de uitkoop van de woningen. Daarom heeft B&W in maart 2017 besloten tot een onderzoek naar een maatwerkoplossing voor de 38 woningen die zijn gelegen onder de 380 kV bovengrondse verbinding tussen de Provincialeweg en de Heijermansstraat. Dit onderzoek bestond naast het genoemde haalbaarheidsonderzoek ook uit een maatwerkonderzoek. Daarin wordt samen met de bewoners van ‘de Dikkert’ onderzocht welke mogelijkheden/ bestemmingen er zijn voor de aangekochte woningen. Het maatwerkonderzoek wordt op een later moment afgerond. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio