Gemeente Zaanstad heeft nieuw inkoopbeleid. Jaarlijks geeft de gemeente ruim 200 miljoen euro uit. Wethouder Stephanie Onclin: ‘Hoe we dat geld uitgeven, heeft impact op belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, lokale economie en kansengelijkheid. We kijken verder dan prijs en willen echt dat het product of de dienst bijdragen aan onze gemeente. ’
Duurzaamheid
Gemeente Zaanstad wil in 2040 klimaatneutraal zijn en in 2050 volledig circulair. Ook bij inkoop zijn dit dus belangrijke speerpunten. Zo wordt duurzaamheid waar mogelijk als eis of gunningscriterium opgenomen bij aanbestedingen. Circulaire bedrijfskleding, duurzame speelplekken en zero emissie voertuigen zijn voorbeelden van duurzame inkoop.
Lokale ondernemers Zaanstad
Gemeente Zaanstad wil het Zaanse midden- en kleinbedrijf maximaal de kans geven om mee te doen aan inkoop en aanbestedingen. Zo gaat de gemeente ondernemers actief informeren bij nieuwe Europese aanbestedingen. En bij onderhandse aanbestedingen geven we de voorkeur aan lokaal waar dat mogelijk is. Wethouder Onclin: ‘Het afgelopen jaar is al 4% meer aan lokaal ondernemerschap besteed en dit willen we nog verder vergroten. Met dit nieuwe beleid stimuleren we dat.’
Social Return on Investment
Een ander belangrijke ambitie van gemeente Zaanstad is dat kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen krijgen op werk en om mee te doen naar vermogen. We noemen dat social return on investment (SROI). SROI kan op vier manieren worden ingevuld: arbeidsparticipatie, sociaal inkopen, werkleertrajecten en bijdrage aan maatschappelijke activiteiten.
Wethouder Onclin: ‘We hebben ons SROI-beleid stevig aangescherpt en we zien dat dat zijn vruchten afwerpt. Meer mensen zijn via SROI aan het werk, aan het leren of aan de slag op een ontwikkelplek. In 2021 waren dat er 135, in 2022 182. Ook binnen gemeente Zaanstad zelf zijn er mensen via SROI aan de slag.