17.5 C
De Bilt

Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal

Zaanstad – Vanaf nu komen er alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen in Zaanstad. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Als gemeente zijn we druk bezig om onze eigen inkoop te verduurzamen en dit is een belangrijke stap op weg naar een volledig circulaire stad. Vrijwel op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”

Regionale aanbesteding

De gemeente Zaanstad is trekker geweest van de regionale aanbesteding verkeersborden vanuit de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Naast Zaanstad deden ook Almere en Gooise Meren mee. Duurzaamheid is een belangrijk criterium binnen deze aanbesteding.

Hergebruikte borden

Zaanstad gaat de komende vier jaar voor 80% hergebruikt borden neerzetten. De overige 20% zijn zogenaamde biobased verkeersborden. Dat zijn borden gemaakt van biologische, natuurlijke  grondstoffen. Afgeschreven en overtollige verkeersborden worden ingezameld, zo nodig uitgedeukt en bewerkt tot een  bruikbaar verkeersbord. Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw te gebruiken, wordt het materiaal hergebruikt.

Wethouder Baerveldt: “Ik ben trots op deze aanpak. Door hergebruik van de borden en de inkoop van bio-based borden gebruiken we geen nieuwe primaire grondstoffen meer zoals metaal en aluminium. Dat is ook het doel van een circulaire stad, dat we de primaire grondstoffen van de aarde niet verder uitputten.”

Verkeersborden van rijstevlies, bereklauw en hennep

De duurzame borden, gemaakt van biologische materialen, moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als de metalen borden. Niet alle bio-based materialen zijn geschikt hiervoor. De grondstoffen die gebruikt worden voor de Zaanse duurzame verkeersborden zijn rijstevlies, bereklauw en hennep, De techniek van de bio-based borden staat nog in de kinderschoenen.

Milieuvriendelijke borden

De drie gemeenten gaan de komende jaren ervaring opdoen met deze milieuvriendelijke borden. De verwachting is dat op termijn de techniek zich verder ontwikkelt waardoor het aandeel borden van biologische grondstoffen zal stijgen. Met de gemeenten Almere en Gooise Meren gaan we in de toekomst via lokale hubs overtollige verkeersborden over en weer uitwisselen. Dit plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio