18 C
De Bilt

Voornemen zelfstandige muziekschool Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal is van plan de gemeentelijke muziekschool Jaap Prinsen in Overveen te verzelfstandigen. De gemeenteraad wordt gevraagd hiermee in te stemmen.

Voor het organiseren van muziekonderwijs heeft een zelfstandige muziekschool voordelen. Wethouder Attiya Gamri: ‘De samenleving verandert. Daarin is het minder passend dat muziekonderwijs wordt georganiseerd door de overheid. Een zelfstandige muziekschool heeft meer culturele kracht. Ook gaat er een grotere stimulans vanuit om een ander publiek te bereiken. De kwaliteit en kennis die de school in huis heeft is groot. Dat moet uiteraard zo blijven.’ 

Goed voorbeeld van muziekschool

Eerder brachten de gemeente en de directeur van de school, Dieuwertje Welschen, een bezoek aan de verzelfstandigde gemeentelijk muziekschool in Katwijk. Deze school is een goed voorbeeld voor gemeente Bloemendaal. Een verzelfstandiging kan heel goed kan uitpakken als er voldoende aandacht is voor personeel en er sprake is van een zorgvuldig proces.

Muzikale hart

Dieuwertje Welschen: ‘De muziekschool heeft sinds 1977 een prachtige koers kunnen varen als gemeentelijke school. Maar de tijd is nu rijp voor de overgang van een gemeentelijke school naar een zelfstandig instituut. Wij koesteren de warme banden die al zolang bestaan met de gemeente. We gaan ervan uit dat deze ook in de toekomst met een zelfstandige school blijven bestaan. De school blijft het kloppende muzikale hart van de gemeente, wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Sociaal plan

Inmiddels zijn de docenten op de hoogte gesteld van het voornemen tot verzelfstandiging. Als de gemeenteraad instemt volgt een verzelfstandigingsplan door een extern deskundige. In dat plan worden onder meer de financiën van de school beschreven (inclusief de gemeentelijke subsidie), de huisvesting en het personeel. Omdat het personeel overgaat naar een andere cao, wordt een sociaal plan opgesteld. De vakbonden moeten het plan goedkeuren. Naar verwachting is de muziekschool dan per 1 januari 2025 zelfstandig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio