4.7 C
De Bilt

Oude archief Bornhof naar Gemeente Zutphen

Zutphen Woensdag was het de hele dag feest in het Nieuwe Bornhof aan de Hobbemakade in Zutphen. Sensire stond samen met de bewoners, (oud-)medewerkers, buurt en andere belangstellenden stil bij het 700 (702)-jarig bestaan van de ouderenzorg in Zutphen. Speciaal hiervoor hadden (oud-)medewerkers van Sensire een interessante tentoonstelling ingericht met veel oude foto’s, krantenknipsels en andere documenten (zoals kalenders) en voorwerpen, waaronder bijvoorbeeld zilveren bestek. Na de tentoonstelling gaat het oude archief Bornhof naar de gemeente Zutphen.

Eeuwenoud archief

Voor alle bezoekers was er een smakelijke traktatie, aangeboden door het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen. Vorig jaar (in 2021) schonk Sensire het oude archief van het Bornhof aan de gemeente Zutphen. Daarmee blijft dit papieren erfgoed voor altijd verbonden aan de stad, waar op 22 februari 1320 het Bornhof werd gesticht. Drie eeuwen lang deelde de stad in het Oude Bornhof eten uit aan arme en zwakke inwoners. In 1611 werd het huis vertimmerd en kwamen er kamers voor oude mannen en vrouwen. Nog steeds wordt het Oude Bornhof bewoond en vormt het een van de parels van de Zutphense binnenstad.

thumbnail?id=1vvtNGbM z09dAsMfv8mOUBkMEVrq5XgH&sz=w1024
Feest bij Bornhof en archief naar gemeente Zutphen. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Het archief van het Bornhof is honderden jaren oud. Belangrijk zijn de oude notulen van het bestuur en indrukwekkend zijn de perkamenten oorkonden met wassen zegels. Alle documenten worden veilig bewaard in het gemeentelijk archiefdepot aan de Spiegelstraat. Wie interesse heeft, mag altijd komen kijken. Heel veel foto’s van het Oude Bornhof maar ook van het jongere Bornhof aan de Hobbemakade staan op de website van het Erfgoedcentrum Zutphen.

‘Zwembadbruggetje’

Tijdens de festiviteiten konden bezoekers daar al van genieten. Erna Terink, die zelf maar liefst 47 jaar bij het Bornhof heeft gewerkt, toonde veel oude foto’s en vertelde daarbij herinneringen aan de tijd. Waarom bijvoorbeeld nu nog altijd wordt gesproken van het “Zwembadbruggetje”, de eerste paal voor het (voormalige) Bornhof ‘op de Varkensweide’, over de tijdelijke verhuizing naar de Beethovenstraat om plaats kunnen maken voor de nieuwbouw aan de Hobbemakade in 1995. Een immense operatie. Net als de verhuizing terug. “De bewoners moesten erg wennen aan de grote appartementen”, weet ze nog. “En het leverde ook veel valpartijen op, want de overbrugging van de ene naar de andere stoel was ineens een stuk verder.”

In de presentatie van Erna was ook goed te beluisteren hoe de zorg door de tijd heen veranderd is en hoeveel fusies en reorganisaties het Bornhof heeft doorgemaakt. “Werken in de zorg is veranderd. Maar toch ook weer niet. Mensen hebben altijd behoefte aan warmte en zorg”, besloot ze haar verhaal.  

Na haar verhaal trad Greet Schekman, dochter van ‘Zuster Schekman’ die jarenlang hoofd verpleging is geweest, op. Zij zong het ‘Bornhoflied’ – “Waar in Zutphen Huize Bornhof / rust en vree voor d’oudren leeft / Prijzen deze mensen vol lof  wat het leven hier nog geeft”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio