12.7 C
De Bilt

Ruim een week 10 extra minderjarige asielzoekers naar Berg en Dal

In Fletcher hotel Erica in Berg en Dal komen per 5 september gedurende ruim een week 10 extra minderjarige asielzoekers. Sinds 22 juli 2023 wonen er al 60 zogenoemde amv’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) op deze locatie.

Waarom komen er tijdelijk 10 extra amv‘ers?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft 4 september contact gezocht met de gemeente. Het COA vroeg of de gemeente akkoord was tijdelijk 10 extra jongeren opvang te bieden in hotel Erica. Dit gedurende ruim een week. Daarna gaan ze door naar Eindhoven waar een nieuwe opvanglocatie wordt opgeleverd. De vraag kwam vanwege het aantal jongeren dat momenteel instroomt in Ter Apel. Op dit moment zitten daar ongeveer 200 jongeren terwijl er plek is voor maximaal 80. Deze noodgreep is dus noodzakelijk om iedereen een bed aan te kunnen bieden.

Hoe staat de gemeente hier in?

Burgemeester Slinkman gaf maandag toestemming voor de kortdurende opvang: “Natuurlijk laten we jongeren niet in het gras liggen als er in hotel Erica een bed staat. Daarom helpen we met het overbruggen van hun verhuizing van Ter Apel naar Eindhoven.”

Berg en Dal vangt op dit moment zo’n 110 amv’ers op in Groesbeek en het dorp Berg en Dal. Dit is ongeveer het aantal asielzoekers dat de gemeente zou moeten opvangen als er een Spreidingswet van kracht zou zijn. Daar blijft het vooralsnog bij: college en raad zijn van mening dat voor verdere langdurige opvang eerst gemeentes aan zet zijn die nu nog niets aan opvang doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio