6.1 C
De Bilt

200 Veluwse recreatieondernemers opgeleid tot natuurbelevingsexpert

Een groep van 19 recreatieondernemers uit Rheden heeft vandaag de IVN-cursus Gastheer/-vrouw van het Landschap afgerond. Ze ontvingen het certificaat uit handen van wethouder Ronald ter Hoeven van de gemeente Rheden. Met het afronden van deze cursus heeft de Veluwe de mijlpaal bereikt van tweehonderd Gastheren en -vrouwen van het Landschap. Deze recreatieondernemers zetten zich actief in voor de natuur en natuurbeleving op de Veluwe.

De ondernemers uit Rheden zijn in oktober gestart met de vierdaagse natuurcursus. Op het programma stonden excursies, workshops en lezingen. De cursisten bezochten diverse natuurgebieden, landgoederen, kastelen en leerden over cultuurhistorie, flora en fauna. Ook leerden ze over wat de Veluwse natuur nodig heeft om in de toekomst robuust te blijven. Met zoveel ervaringen en kennis op zak, kunnen de recreatieondernemers hun gasten nóg beter vertellen over de rijke natuur op de Veluwe.

Ook de eigenaren van Camping Boszicht in Laag-Soeren deden mee aan de cursus: “We hebben onze omgeving beter leren kennen. Ook plekken waar we zelf niet vaak komen zoals de uiterwaarden en kastelen. Deze nieuwe kennis willen we gaan gebruiken voor een fiets- en wandelroute boekje voor onze campinggasten. Zodat we hen kunnen wijzen op de mooie plekken op de Veluwe die nog niet zo bekend zijn.

Onderscheidend ondernemen op de Veluwe

Rust, ruimte, herten, bossen, zandverstuivingen en heidevlakten. De Veluwe kent veel prachtige plekken om te bezoeken. Recreatieondernemers zijn een belangrijke schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Sinds 2017 leidt IVN Natuureducatie daarom Veluwse ondernemers op tot natuurbelevingsexpert van het gebied waarin zij werkzaam zijn.

uc?id=1z0l198uJ7DQ8zFKfKSnrA9Rd1IaQL2wo
IVN cursus Gastheren van het Landschap Rheden 2023. Foto: IVN Gelderland

“Wat ben ik blij te zien dat zoveel Rhedense zelfstandigen hebben deelgenomen aan deze cursus en ik ze vandaag het certificaat mag uitreiken. Zo kunnen zij nog beter het verhaal het prachtige Rhedense landschap en haar (cultuur-)historie overbrengen aan onze bezoekers. En niet geheel onbelangrijk, wat nodig is om haar zo waardevol te laten blijven”, aldus Ronald ter Hoeven, wethouder Recreatie & Toerisme.

Inmiddels zijn er in totaal 200 Veluwse ondernemers actief als Gastheren en -vrouwen van het Landschap. De Veluwse gastheren zijn actief in Ede, Renkum, Wageningen, Heerde, Hattem, Epe, Apeldoorn, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Ermelo, Putten, Brummen en nu dus ook in Rheden.

Netwerk natuurbewuste ondernemers

De 200 Gastheren en -vrouwen van het Landschap op de Veluwe maken deel uit van een netwerk van bijna 2500 recreatieondernemers in heel Nederland die ook deze titel dragen. IVN Natuureducatie wil dat natuurinclusieve recreatie in 2030 het nieuwe normaal is. Door o.a. trainingen inspireert IVN recreatieondernemers die de urgentie voelen om iets terug te doen voor de natuur. De opgeleide ondernemers hebben meer kennis en hart voor de natuur, en kunnen ook hun bezoekers enthousiasmeren om de natuur beter te leren kennen én ervoor te zorgen. Bezoekers kunnen de gastheren-en vrouwen in natuurgebied en herkennen aan het gevelbordje of zoeken op de kaart.

Veluwe op 1

De cursussen werden mogelijk gemaakt door netwerkorganisatie Veluwe op 1 en betrokken gemeenten. Samen met de recreatieondernemers werken zij aan het behouden en verbeteren van de balans tussen natuur en recreatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio