9.4 C
De Bilt

65 Bomen voor Velp Zuid voor het koelen van hittegevoelige buurten in gemeente Rheden

Velp Zuid is een van de meest hittegevoelige buurten in de gemeente Rheden. Woningen staan relatief dicht op elkaar en de openbare ruimte is beperkt. De stenige omgeving houdt veel warmte vast en kan maar moeilijk afkoelen. Daarom gaat de aandacht van de gemeente Rheden, bij het subsidieproject ‘Samen hitte aanpakken op de Veluwezoom’ van Provincie Gelderland, in eerste instantie uit naar dit gebied. De gemeente Rheden heeft samen met het Burennetwerk Velp Zuid gezocht naar geschikte plekken en kan 65 extra bomen planten.  

Als de temperatuur langdurig boven de 25C is kan hittestress optreden bij mensen. Dat zorgt niet alleen voor economische schade, maar bedreigt ook de gezondheid, met name van kleine kinderen en 80- plussers. Bomen brengen niet alleen verkoeling en gaan hittestress tegen, ze verfraaien de omgeving en vergroten de natuurwaarde en biodiversiteit. Er zijn voor dit plan verschillende bomen uitgezocht, met verschillende bloeikleuren en bloeitijden, met en zonder vruchten en grotere bomen waar het kan, maar als de ruimte beperkt is kiest ze voor kleiner blijvende bomen. 

Dorus Klomberg, wethouder klimaatadaptatie en openbare ruimte: “Klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat hittegolven vaker voorkomen, langer duren en heter zijn. Dat betekent dat het in onze dorpen ook warmer wordt. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens warme dagen verlagen en zorgen voor schaduw. Meer bomen maakt het voor inwoners ook aangenamer. En door eigen tuinen te vergroenen kunnen inwoners zelf ook hun steentje bijdragen.”

Inloopbijeenkomst Velp Zuid

Samen met het Burennetwerk Velp Zuid heeft de gemeente dus gezocht naar plekken waar bomen geplant kunnen worden. Buurtbewoners kunnen het resultaat zien tijdens een inloopbijeenkomst op donderdag 19 oktober tussen 17.00 uur en 19.30 uur in Buurthuis De Poort, Van Heeckerenstraat 201 in Velp.

Hierover ontvangen zij een uitnodiging in de bus. Zij kunnen het Burennetwerk en medewerkers van de gemeente Rheden in gesprek over de plannen. En er is nog ruimte voor meer bomen. Ideeën daarvoor horen de gemeente en het burennetwerk graag. 

De komende wintermaanden gebruikt de gemeente om het plan uit te voeren en ze hoopt voor 1 april 2024 alle 65 bomen te hebben geplant.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio