6.9 C
De Bilt

Aantrekkelijk winkelgebied Rheden: Ondernemersvereniging en gemeente ondertekenen overeenkomst

Donderdag 31 augustus hebben Rob Neijenhuis, voorzitter van de BIZ-vereniging Centrum Rheden, en wethouder Ronald ter Hoeven een overeenkomst ondertekend voor de verlenging van de BIZ (Bedrijfs Investerings Zone). Doel van de BIZ is te komen tot een goed functionerend en aantrekkelijk winkelgebied in het centrum van Rheden.

De BIZ is een instrument om ervoor te zorgen dat de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van het winkelgebied worden gedragen door alle ondernemers. Voorwaarde is wel dat een meerderheid van de ondernemers hiermee instemt. De gemeente faciliteert de BIZ-organisatie door de bijdrage aan de BIZ te innen bij de ondernemers en uit te keren aan de BIZ-vereniging Centrum Rheden.

Aantrekkelijk winkelgebied

De BIZ levert een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de leefbaarheid en de solidariteit in het winkelgebied. De BIZ zorgt ervoor dat alle ondernemers financieel bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied. Hierbij gaat om zaken die niet door de gemeente worden uitgevoerd. ”Het geld wordt uitgegeven aan zaken waarvan het gehele winkelgebied profiteert, zoals sfeerverlichting, veiligheid, openbare ruimte en evenementen. Doen we niets, dan is het een almaar kleiner wordende groep ondernemers die steeds meer moet opbrengen om de kwaliteit van het winkelgebied op peil te houden. Het is dus een goede zaak dat het bestuur van de BIZ-vereniging Centrum Rheden wil doorgaan met de BIZ”, zegt wethouder Ronald ter Hoeven.

Ondertekening overeenkomst

Nu de uitvoeringsovereenkomst is ondertekend, wordt de verordening BIZ Centrum Rheden ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De raad neemt hierover in oktober een besluit. Daarna houdt de gemeente Rheden een verplichte draagvlakmeting onder de ondernemers. Deze zal in november/december plaatsvinden. Hierbij moet 50 procent van de stemmen binnenkomen en daarvan moet tweederde akkoord zijn met de BIZ. Dit zijn wettelijke draagvlakeisen. Bij voldoende steun gaat de gemeente over tot heffing van de BIZ vanaf 1 januari 2024.

Ronald ter Hoeven en Rob Neijenhuis. Foto: gemeente Rheden

Wethouder Ronald ter Hoeven: “Ik juich een verlenging van BIZ van harte toe. Het is belangrijk dat de ondernemers in het winkelgebied van Rheden ook de komende vijf jaar weer verenigd zijn in een BIZ. Saamhorigheid en het belang van een aantrekkelijk centrum zijn doorslaggevend voor de ondernemers. Samen gaan we er de komende jaren aan werken om het winkelgebied in het centrum van Rheden nog aantrekkelijker te maken!”

Rob Neijenhuis, voorzitter van de BIZ-vereniging Centrum Rheden: “Wij vinden dat wij als BIZ-club in Rheden een belangrijke functie hebben in het bevorderen van de leefbaarheid van ons dorp. Als het niet leefbaar is in het dorp, hebben wij daar als ondernemers ook niks aan. Daarom zoeken wij nadrukkelijk de verbinding met de dorpsbewoners en de verenigingen. Samen moeten we ervoor zorgen dat we ons dorp en ons winkelgebied aantrekkelijk houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio