14 C
De Bilt

Acceptatie LHBTI personen op regenboogagenda Arnhem

Regenbooggemeente Arnhem presenteert vandaag de Regenboogagenda voor LHBTI personen over de periode 2020-2022. Met deze agenda maakt gemeente Arnhem zich actief sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI personen). De strijd van LHBTI personen om het bestaan, gaat om het recht om er te mogen zijn als persoon, erkend door zijn of haar stadsgenoten.

Voorlichting over LHBTI

De gemeente zet onverminderd in op voorlichting op scholen, neemt deel aan de week van Respect en hijst de stad de Regenboogvlag op Coming Outdag. In het Arnhemse sportakkoord – de lokale uitwerking van het nationale sportakkoord – wordt het onderwerp LHBTI onder het thema inclusief sporten opgenomen. Ook veiligheid is een belangrijk thema binnen de agenda. Een optimale aangifte, de juiste handhaving en vervolging van straatgeweld door de politie is van groot belang. Arnhem wil niet dat LHBTI personen die hun hele leven op hun hoede waren en alles doorstaan hebben, thuis, op het schoolplein, in het café, op het werk, thuis of in eigen wijk, aangevallen worden.

Samenwerking

De vernieuwde Regenboogagenda is in samenwerking met diverse partners en inwoners uit de stad tot stand gekomen. De gemeente Arnhem is regievoerder. Dit houdt in dat de gemeente weet wat er allemaal gebeurt, initiatieven ondersteunt en met elkaar verbindt. Partijen in de stad voeren de activiteiten voornamelijk zelf uit. Arnhem heeft 50.000 euro beschikbaar om diverse initiatieven te ondersteunen.

Gericht inzetten

Wethouder Louwers: ‘Arnhem is een stad voor iedereen. We accepteren geen uitsluiting, discriminatie, intimidatie of geweld, ook niet tegen LHBTI personen. Dat is ook de boodschap van de regenboogagenda. We hebben de afgelopen jaren al mooie stappen gemaakt. Het bijzondere aan deze vernieuwde agenda is dat deze is opgesteld samen met de doelgroep en diverse belangenorganisaties. Er gebeurt al ontzettend veel. Door het opstellen van deze agenda is dat ook zichtbaar en kunnen we onze energie bundelen en gericht inzetten opdat onze LHBTI personen zich geaccepteerd en veilig voelen’.

InDifferent

Eén van de partners die samen met de gemeente aan de agenda heeft gewerkt InDifferent, een stichting die opkomt voor diversiteit en inclusie op school. Zij zijn enthousiast over de agenda: “Het initiatief om een LHBTI agenda op te stellen waar verschillende Arnhemse LHBTI belangenorganisaties een samenwerking voor zijn aangegaan, is een belangrijke stap in de goede richting.

Waar de verschillende organisaties zich voorheen individueel inzetten voor verbetering van veiligheid, sociale acceptatie en emancipatie, hebben we nu de handen ineen geslagen. Deelnemers aan dit nieuwe netwerk kunnen elkaar ondersteunen, van elkaar leren en effectiever en efficiënter de doelgroep ondersteunen”.

Regenbooggemeente

Gemeente Arnhem was in 2008 één van de eerste gemeenten die de intentieverklaring voor Regenbooggemeente tekenende met de minister van Onderwijs, Cultuur en Welzijn. In deze verklaring werden verschillende ambities tussen regenbooggemeenten en ministerie beschreven.

Arnhem besteedde de laatste jaren veel aandacht aan het verbinden van de LHBTI gemeenschap aan de gemeente. Er is geïnvesteerd in contacten met organisaties in de stad en met de LHBTI gemeenschap, met als doel een inclusieve stad te zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.

De agenda wordt in de jaren 2020 tot en met 2022 tot uitvoering gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio