15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Gemeente Arnhem en Liander slaan handen ineen om afsluitingen te voorkomen bij energiearmoede

Netbeheerder Liander en de Gemeente Arnhem starten een samenwerking om te voorkomen dat gas en elektriciteit meteen worden afgesloten door achterstallige betaling. Het is daarmee de tweede samenwerking op dit vlak na een experiment in Amsterdam. Het doel is om bij te dragen aan het duurzaam oplossen van energiearmoede en inwoners van de stad te helpen. 

“Geen enkele inwoner van onze stad zou zich zorgen moeten maken over het hebben van warmte en licht in hun huis. Energie is geen luxe, het is een basisbehoefte en helaas is energiearmoede aan de orde van de dag”, aldus Wethouder Mark Lauriks, Bestaanszekerheid. “Samen met Liander zetten we ons in om ervoor te zorgen dat de mogelijkheid van energie en gas voor iedereen toegankelijk blijft. In zekere, maar vooral in onzekere situaties.” 

Wet verplicht nu tot afsluiten van huishoudens 

In de huidige situatie zijn netbeheerders verplicht om de energietoevoer af te sluiten als een contract is beëindigd van de energieleverancier. Hierdoor kunnen huishoudens, die kampen met energiearmoede, in de kou komen te staan. Het risico is groot dat mensen gevangen raken tussen de Energiewet en de sociale wetgeving. Iedereen voert zijn taken uit volgens de wet, maar de Arnhemmer wordt niet geholpen met een duurzame oplossing om uit de armoede te komen. 

Wethouder Mark Lauriks met Tom Tiggeloven, manager netverlies (links) en Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten Liander: (rechts)
Wethouder Mark Lauriks met Tom Tiggeloven, manager netverlies (links) en Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten Liander: (rechts) – Foto: gemeente Arnhem

Energiearmoedeteam Arnhem

Tijdens deze pilot verwijst Liander daarom in een extra brief voor hulp naar de gemeente Arnhem voordat gas en elektriciteit worden afgesloten. Ook is een speciaal energiearmoedeteam beschikbaar bij Liander om in overleg met gemeente, welzijnsorganisaties en sociale wijkteams afspraken te maken over hulp voor inwoners met betalingsproblemen.

Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten Liander: “We zijn ontzettend blij dat de pilot in Arnhem van start gaat Wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een vuist te maken tegen energie armoede en in samenwerking met de gemeente kunnen we de bewoners écht helpen.”    

Pilot 

Liander werkt al samen met de gemeente Amsterdam en voegt daar nu ook Arnhem aan toe om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over energiearmoede. Samen bieden we een goed onderbouwde oplossing. Het is de bedoeling dat de resultaten van deze samenwerking voor Prinsjesdag kunnen worden gedeeld. Gesprekken over de samenwerking kwamen (verder) tot stand naar aanleiding van mondelinge vragen van de fractie van de SP in de gemeenteraad van Arnhem.

Energiearmoede 

Energiearmoede, een probleem dat helaas voor veel Nederlandse huishoudens realiteit is, stijgt al jaren in Nederland en Europa. Deze toename wordt versterkt door factoren als stijgende prijzen, geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne, en de uitdagingen bij het profiteren van verduurzamingsmaatregelen voor groepen die dergelijke investeringen niet kunnen dragen. Met de wetenschap dat deze prijzen de komende jaren hoog zullen blijven, is de verwachting dat steeds meer huishoudens in Arnhem met betalingsproblemen te maken krijgen. Samenwerkingen zoals met Liander zijn daarom noodzakelijk om Arnhemmers te helpen met hun geldzorgen.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio