8.6 C
De Bilt

Arnhem eerste gemeente die punten geeft voor maatregelen voor het klimaat en natuur

Gemeente Arnhem is de eerste gemeente in Nederland die punten gaat toekennen aan natuurinclusief en klimaatadaptief  bij nieuwbouw. Om te kunnen bouwen is een bouwvergunning nodig. Die vergunning wordt toegekend wanneer de bouwer voldoet aan een aantal punten. Om te bouwen in gemeente Arnhem is het nu nodig om ook punten te halen voor natuur- en klimaatadaptief bouwen. Bedrijven of particulieren die willen gaan bouwen kunnen kiezen uit een menukaart aan maatregelen die zorgen voor een natuurinclusiever en klimaatadaptatievere woning.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder groen, klimaatadaptatie en stedelijke ontwikkeling: “De aankomende jaren moeten we er alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast staan we ook voor een voldongen feit dat de effecten van het veranderende klimaat al merkbaar zijn. Het wordt heter, droger en er zijn vaker zware regenbuien. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed en gezond kan wonen, moeten we ook meer rekening gaan houden met de klimaatverandering. Dat willen zo groen mogelijk doen, omdat we dan ook zorgen voor meer biodiversiteit in de stad. Want ook die gaat snel achteruit.”

Menukaart aan maatregelen

Bedrijven of particulieren die willen gaan bouwen kunnen kiezen uit een menukaart aan maatregelen zoals het plaatsen van bomen, nestkasten, zonneschermen en hergebruik van regenwater rondom de woning.

Uit onderzoek blijkt dat woningen met een groenere leefomgeving meer waard zijn. Daarmee is het ook voor bouwers aantrekkelijk om natuurinclusiever en klimaatadaptiever te bouwen. Daarnaast blijkt dat wanneer de maatregelen zijn meegenomen bij het ontwerpen, het minder kost dan als een woning al gebouwd is. Op deze manier bouwen zorgt er ook voor dat bij sommige maatregelen het financieel aantrekkelijk is. Airco’s hoeven minder gebruikt te worden en de temperaturen in een woning blijven stabieler.

Puntensysteem

Als het nodig blijkt, kan de gemeente het puntensysteem in de toekomst aanpassen en/of uitbreiden.

1 REACTIE

  1. Dan krijgt de gemeente Arnhem als eerste een forse aftrek van punten. Met de bouw van woningen faciliteren in de uiterwaarden tegen alle negatieve klimaateffecten in verdient in ieder geval veel minpunten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio