21.1 C
De Bilt

Arnhemse Gelrepashouders bijna gratis met de bus

Er komt een jaarabonnement voor de bus voor maar 15 euro voor Arnhemse Gelrepashouders. Op die manier kunnen zij op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag onbeperkt met de bus in de gemeente Arnhem. Met deze bijna-gratis buskaart kunnen Arnhemse Gelrepashouders makkelijker reizen en daardoor beter meedoen in de maatschappij.

Met Gelrepas slechts 15 euro

In de begroting, die in november 2022 in de raad werd vastgesteld, werd opgenomen dat er een buskaartje van 1 euro per rit voor Gelrepashouders zou komen. Dat bleek echter lastig uit te voeren. Bovendien zou een retourtje feitelijk het dubbele kosten: 2 euro. Connexxion, de provincie en de gemeente kwamen daarom met het bijna-gratis abonnement voor 15 euro per jaar. Dat biedt de inwoner veel meer voordeel dan een buskaartje van 1 euro en is bovendien veel makkelijker in te voeren.

Vaker met de bus

Wethouder mobiliteit Nermina Kundić: ‘Door deze bijna-gratis buskaart kunnen veel mensen met een smalle beurs vaker met de bus door Arnhem reizen. Zo hebben zij ook de vrijheid en de mogelijkheid om meer te ondernemen en vereenzaming te voorkomen. We hopen dat vele Arnhemmer met een Gelrepas van deze mogelijkheid gebruik zullen maken.’ Het bijna-gratis abonnement geldt alleen binnen de gemeentegrens van Arnhem. Bij een busrit van Arnhem naar buiten de gemeente, hoeft alleen het stuk buiten Arnhem betaald te worden. Zo worden ook busritten naar buiten de gemeente goedkoper.

Weer meedoen

‘Veel Arnhemmers hebben financiële problemen. Ze kunnen hun beperkte inkomen maar één keer besteden, en dat betekent vaak dat er dan maar niet gereisd wordt’, aldus Kundić. ‘Met als gevolg dat mensen niet meer mee kunnen doen in de maatschappij. Zo wordt het moeilijker om bijvoorbeeld mantelzorger te zijn, vrijwilligerswerk te doen of familie en vrienden te bezoeken. Met deze buskaart is dat ineens weer wél mogelijk.’

De gemeente Arnhem wil het abonnement in april invoeren. Het bijna-gratis abonnement is een proef van 1 jaar en wordt na 10 maanden geëvalueerd. Het is de bedoeling dat het bijna-gratis abonnement daarna blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio