16.2 C
De Bilt

Betaalbaarheid uitgangspunt voor Arnhemse energietransitie

Arnhem – Ook Arnhemmers die het niet zo breed hebben moeten kunnen meedoen aan de energietransitie. Het voorkomen van energiearmoede is daarmee één van de uitgangspunten voor het college van burgemeester en wethouders. Verder zal de energietransitie in Arnhem vooral samen met de wijken vorm moeten krijgen.

Bijna 70.000 woningen aardgasvrij

Arnhem staat net als de rest van Nederland voor een enorme opgave. In Arnhem alleen moeten 68.000 woningen aardgasvrij worden. Dat vraagt om een slimme en doordachte aanpak. Daarom kiest het college ervoor om bestaande initiatieven in de wijken zoveel mogelijk te blijven ondersteunen. In 2018 is het aantal wijkinitiatieven op dit gebied gegroeid van vier naar twintig. In de wijken waar dit soort initiatieven (nog) niet van de grond komen zal de gemeente zelf het voortouw nemen. Altijd in overleg met de bewoners.

Iedereen moet mee kunnen doen

Arnhems wethouder voor Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: “De overstap naar schone energie is belangrijk, want de klimaatverandering wacht niet op ons. Alle Arnhemmers moeten mee kunnen doen aan de energietransitie. We willen niet dat Arnhemmers die daar nu geen geld voor hebben, straks de rekening moeten betalen. Eerlijk en samen zijn wat mij betreft de sleutelwoorden voor onze aanpak.”

Wijkgerichte energietransitie

In 2019 wordt door de gemeente per wijk in kaart gebracht wat de meest geschikte duurzame energiebron is. Vervolgens vinden er in de wijk gesprekken plaats met wijkbewoners en andere partijen zoals netbeheerders, energiebedrijven en ondernemers. In die gesprekken wordt met elkaar besproken hoe en wanneer een overstap naar deze nieuwe energiebron kan worden gerealiseerd.

Energieneutraal

In 2021 moet voor de hele stad in beeld zijn wanneer welke wijk van het gas af kan. Vanaf 2030, of zoveel eerder als mogelijk, volgt dan de feitelijke overstap zodat in 2050 heel Arnhem een duurzame energievoorziening heeft.

Energietransitie bedrijfsleven

Het relatief grote aantal bedrijven dat zich bezich houdt met innovatie op het gebied van duurzame energie ziet het gemeentebestuur als een kans. Wethouder Bouwkamp daarover: “Ik zie volop mogelijkheden om Arnhemse innovaties een kans te geven in Arnhemse wijken. Denk aan de opslag van energie in batterijen of toepassingen van waterstof. Zaken waar we in Arnhem sterk in zijn en die we naar mijn mening zouden moeten inzetten voor de Arnhemse huishoudens. Zo verbinden we het bedrijfsleven ook aan het klimaatvraagstuk in Arnhem.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio