13.2 C
De Bilt

Beuningen opent eerste Klompenpad

Beuningen – Op zondag 8 april vindt de feestelijke opening plaats van het eerste Klompenpad in de gemeente Beuningen: het Doddendaelpad. Het Doddendaelpad is een rondwandeling van vijftien kilometer door het mooie buitengebied van Beuningen, Weurt en Ewijk. De route gaat door boomgaarden, bossen, uiterwaarden, over de oeverwal en langs landgoed Doddendael.

Programma

De opening vindt plaats om 11.00 uur bij Fruitbedrijf De Weeropper, Kloosterstraat 17 in Beuningen. Wethouder Hans Driessen, Ger van Boxem (Stichting Wandelen in Beuningen) en directeur-bestuurder Arjan Vriend (Stichting Landschapsbeheer Gelderland), verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel en een optreden van dweilorkest “De Busband”, is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Door samenwerking tot stand gekomen

Onder begeleiding van Stichting Wandelen in Beuningen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met de gemeente Beuningen, vrijwilligers, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Dit Klompenpad is mede gefinancierd door de gemeente Beuningen, Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij. Het Doddendaelpad maakt onderdeel uit van een netwerk van Klompenpaden.

Wat zijn Klompenpaden?

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers onder andere van Stichting WiB worden begeleid door SLG en ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Niet voor honden

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij Boerderijwinkel De Weeropper, Het Dijkmagazijn en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 8 april ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio