26.6 C
De Bilt
maandag, 15 augustus 2022

Mooie resultaten voor Bibliotheek en Cultuurbedrijf

Ondanks (en misschien ook wel dankzij) de moeilijke coronatijd hebben de bibliotheek Veluwezoom en cultuurbedrijf RIQQ naar alle tevredenheid gefunctioneerd vorig jaar. Dit betekent dat zowel de bibliotheek als het cultuurbedrijf ruim voldoen aan de voorwaarden die bij de subsidieaanvragen van 2020 horen.

Bibliotheek Veluwezoom

Het jaar 2020 was ook voor de bibliotheken geen makkelijk jaar. Door de coronapandemie waren de vestigingen tijdelijk gesloten. De medewerkers hebben zetten zich echter voor de volle 100% ingezet en hebben een alternatieve dienstverlening, een afhaalbieb, opgezet met alle extra maatregelen die daarbij horen (boeken 72 uur in quarantaine, mondkapjes, digitaal vergaderen etc.) Verder moest de bibliotheek zich vorig jaar voorbereiden op de verhuizing naar Den Heuvel.

Desondanks staat de Bibliotheek Veluwezoom in de top 10 van bibliotheken die de meeste activiteiten per inwoner organiseren. Zo is in 2020 de lessenserie connecting dots (hulp bij moeilijke vraagstukken), ontwikkeld door de mediacoaches, afgerond en zijn basisschoolleerlingen via digitale lessen geholpen in het leren zoeken, vinden en beoordelen van informatie. Ook het Taalhuis Veluwezoom (hulp bij taal en rekenen) heeft een plek in de bibliotheek.

Cultuurbedrijf RIQQ

Met een relatief klein team heeft Cultuurbedrijf RIQQ ook tijdens de coronapandemie veel inwoners weten te bereiken. Zowel door hun inzet als door het binnenhalen van subsidies konden activiteiten en cursussen georganiseerd worden.

Enkele belangrijke resultaten zijn:

•        alle basisschoolleerlingen maakten kennis met de combinatiefunctionarissen cultuur;

•        zes basisscholen doen mee aan Muziekimpuls;

•        209 inschrijvingen voor Sjors Creatief;

•        € 105.000,00 aan subsidieregelingen voor het onderwijs binnengehaald;

•        28 amateurgezelschappen zijn via een subsidieregeling RiQQ financieel ondersteund;

•        30 huiskamer/tuinconcertjes voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Daar komt bij dat uit het gehouden online inwonerspanel Rheden Spreekt blijkt, dat inwoners de inzet en de activiteiten van het cultuurbedrijf RIQQ als erg positief waarderen. 

Wethouder Marc Budel

“Een bibliotheek is anno 2021 veel meer dan alleen een plek waar je boeken kunt lenen. De bibliotheek ontwikkelt zich steeds vaker als een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor onze inwoners. Hetzelfde geldt voor het cultuurbedrijf RIQQ, ook zij is een belangrijke partner in onze Rhedense samenleving. Het is dan ook niet vreemd dat het Cultuurbedrijf RIQQ en Bibliotheek Veluwezoom plannen hebben om de komende jaar nauwer met elkaar te gaan samenwerken.”

“Literatuur, kunst en cultuur (en alles daarom heen) dragen bij aan de ontwikkeling van (jonge) mensen. Het is belangrijk dat je al op jonge leeftijd daarmee in aanraking komt. Als wethouder Jeugd en Cultuur ben ik blij te zien dat zowel de bibliotheek als het cultuurbedrijf mooie resultaten hebben geboekt met de aan hen toegekende subsidies.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio