9 C
De Bilt

Bibliotheek Gelderland Zuid geeft TAALenten een podium

Zondag 9 december was het feest in Bibliotheek De Mariënburg. De Bibliotheek Gelderland Zuid reikte dit jaar voor de vijfde maal onderscheidingen uit aan TAALenten: mensen die anderen inspireren om meer plezier te beleven aan taal. Heidi Koren, dichter en de presentator van deze bijzondere middag, had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven. Alle TAALenten ontvingen een speldje en een oorkonde met hierop het gedicht.

Verrijken taalcultuur

Een TAALent draagt bij aan een rijkere taalcultuur in de regio Nijmegen. Jaarlijks zet de Bibliotheek Gelderland Zuid een aantal van deze lokale TAALenten in het zonnetje. in de maand september kon iedereen via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn of haar TAALent nomineren. Begin oktober kwam de jury bij elkaar en maakte een selectie van de inzendingen. In de jury zaten Bert Hogemans (directeur-bestuurder Bibliotheek Gelderland Zuid), Catia Cuccharini (senior researcher bij het Centre for Language and Speech Technology) en Sofie de Groot (Senaatslid bij de Kinderjury en leerling van de Geldershof).

De TAALenten

Dit jaar ontvingen maar liefst 115 TAALenten een onderscheiding, waaronder de 107 taalvrijwilligers van de 13 Taalcafés van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Naast de taalvrijwilligers kregen het duo Benji, journalist en redacteur Bea Ros, tekstschrijver Linda Schlief, schrijver Marcel Rutten, jeugdauteur Nadine van Maasakker, illustrator Ron Leunissen en taalwetenschapper Sharon Unsworth het TAALent-speldje opgespeld. Nagenoeg alle TAALenten hebben zich op het podium gepresenteerd met een voordracht, anekdote of verhaal. Ook Bea Ros, oud-redacteur van Leesplein, de website over jeugdliteratuur die afgelopen jaar helaas is opgeheven. “Het gouden recept voor leesbevordering is: het juiste boek op het juiste moment. Laten we allemaal proberen om leeshelden te worden voor de kinderen en jongeren om ons heen.”

Taal verbindt

Twee taalvrijwilligers vertelden op het podium over hun ervaring met het Taalcafé, waar nieuwkomers oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Ze merken in het Taalcafé duidelijk dat ‘taal verbindt’. Dat was zondagmiddag ook zeker het geval bij het publiek en alle TAALenten in de bibliotheek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio