13.5 C
De Bilt

Opening 60e Bibliotheek op school op basisschool Op Weg in Ooij

Op woensdag 5 oktober opende basisschool Op Weg in Ooij een eigen Bibliotheek op school. In meerdere opzichten een feestelijk moment: het is de 60e Bibliotheek op school van de Bibliotheek Gelderland Zuid en de aftrap van de Kinderboekenweek. Directeur Monique Vromen van Op Weg: “Dankzij de Bibliotheek op school werken we actief samen met de bibliotheek en ouders aan het bevorderen van leesplezier onder onze leerlingen.”

Met een boekenquiz, het doorknippen van een lintje door de jongste en oudste leerling en onder luid gejuich is de bibliotheek van basisschool Op Weg in Ooij geopend. De leerlingen hebben nu toegang tot hun eigen collectie bibliotheekboeken. Ook kunnen ze via het uitleensysteem boeken uit de hele collectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid reserveren en ophalen op school. Directeur Monique Vromen is blij met de eigen bieb: “Door de Bibliotheek op school wordt lezen en het lenen van boeken toegankelijker voor kinderen en ouders. Wij stimuleren ouders om ook na schooltijd boeken voor thuis te lenen. Hiermee willen we op een laagdrempelige manier lezen stimuleren.”

Extra inzet op taalontwikkeling

Basisschool Op de Heuvel in Groesbeek was in 2018 de eerste met een eigen Bibliotheek op school in de gemeente Berg en Dal. Hoe ervaart directeur Roel Kuppens ‘zijn’ Bibliotheek op school? “We zien dat onze leerlingen meer en beter gaan lezen door alle activiteiten die we samen met de Bibliotheek op school op leesgebied aanbieden. Het is, door de actuele collectie, heel makkelijk om in te spelen op de actualiteit. Boeken sluiten goed aan bij de interesses van de kinderen en dat stimuleert enorm.”

Bewondering voor samenwerking school en bibliotheek

De wethouder van de gemeente Berg en Dal, Erik Weijers, opende destijds de Bibliotheek op school bij Op de Heuvel. Hij is zeer te spreken over de samenwerking tussen school en bibliotheek. “Een goede taalontwikkeling is belangrijk om je kansen in de samenleving te vergroten. Kinderen worden door de Bibliotheek op school op een laagdrempelige manier gestimuleerd om te gaan lezen. Ook kinderen wiens ouders niet of nauwelijks lezen. Hier plukken ze later de vruchten van.”

Ook Kuppens beaamt dit. “Bij Op de Heuvel hebben we leerlingen met zeer uiteenlopende achtergronden. Wij hebben extra ingezet op de taalontwikkeling van kinderen met een andere thuistaal, zodat zij volwaardig mee kunnen doen in het Nederlandse onderwijs. De teamleden van Op de Heuvel hebben we, in samenwerking met de bibliotheek, extra getraind in het inzetten van taal- en leesactiviteiten in de groep. De taalontwikkeling zien wij hierdoor sneller op niveau komen. Hierbij zien we een belangrijke rol voor de ouders die voortdurend worden betrokken bij deze inzet.”

Kinderboekenweek

De opening van de schoolbieb vindt niet voor niets plaats op de eerste dag van de Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek met als thema ‘Gi-ga-groen’ draait alles om kinderboeken, taal en leesplezier. Monique Vromen: “De opening van de Bibliotheek op school is de perfecte start van de Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek organiseren we voorleesrondes voor bovenbouw-leerlingen aan onderbouw-leerlingen. Elke klas organiseert een eigen activiteit. De boeken uit onze nieuwe bieb komen dus meteen goed van pas!”

Over de Bibliotheek op school

De ‘Bibliotheek op school’ is een landelijke aanpak voor het onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. Met een wisselende aangepaste boekencollectie, leesbevorderingsactiviteiten en aandacht voor mediawijsheid, werkt de bibliotheek samen met de school aan het vergroten van leesplezier en mediawijsheid bij leerlingen. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/educatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio